Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra i Catalunya signen el primer acord de cooperació sanitària


Escrit per: 
Redacció / Foto: SFGA

La ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, i la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Marina Geli, han signat avui a Barcelona el primer acord de col·laboració en matèria de salut.

El text ja va ser aprovat pels respectius governs a mitjan juliol. La signatura de l’acord materialitza les voluntats de cooperació expressades pel Govern d’Andorra i la Generalitat de Catalunya, en aquest cas en matèria de salut. Els contactes entre les dues administracions es van rellançar, el novembre de l’any passat, quan el cap de Govern, Jaume Bartumeu va rebre a Andorra el president català, José Montilla. Aquest acord de cooperació sanitària, culmina els itreballs duts a terme des de la visita al Principat de la consellera Marina Geli, el passat mes de març. L’acord signat avui per la ministra, Cristina Rodríguez, i la consellera, Marina Geli permetrà establir un marc de cooperació entre els sistemes de salut, tant en l’àmbit de la salut pública com en el de la planificació i la gestió de serveis, i
entre els dispositius de les respectives xarxes sanitàries assistencials de responsabilitat pública. Aquest protocol també defineix el marc que ha de permetre que les autoritats de salut puguin garantir un seguiment acurat dels projectes compartits i de cooperació i la seva evolució futura. L’acord se centra en quatre grans eixos d’acció. El primer d’aquest és el de les activitats assistencials de proximitat, promovent la cooperació de proximitat Andorra-Alt Urgell/Pirineus a fi de millorar i garantir la complementarietat dels serveis sanitaris als dos costats fronterers, donant suport a les institucions sanitàries i als professionals en diferents especialitats.A curt termini es prioritzen les especialitats de psiquiatria, de diàlisi, de diagnòstic per la imatge (radiologia) i les emergències. En segon lloc es recull que es duran a terme activitats de recurs especialitzat, centrant-se principalment en la col·laboració entre entitats sanitàries a fi de garantir la continuïtat assistencial. L’acord també possibilita el desplegament d’un programa per dur a terme campanyes de col·lectes de sang a Andorra amb el Banc de sang i teixits de Barcelona (BSTB) i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). Aquestes col·lectes es preveu que es pugin dur a terme, a molt tardar a finals d’enguany o principis del 2011. El protocol català per a la donació de sang exclou els donants basant-se en les conductes de risc i no en la tendència o orientació sexual de les persones, el que permetrà al col·lectiu homosexual d’Andorra exercir el seu dret a donar sang. Aquest eix de l’acord també inclou que es promoguin accions de millora en la planificació de recursos humans, realitzant intercanvis de professionals (compartir experiències) i accions formatives bilaterals especialitzades. Aquestes actuacions són cabdals per a poder garantir una millora contínua de la qualitat assistencial.
En tercer lloc es recullen les activitats de planificació, gestió, formació i recerca, eix orientat principalment a que el Principat d’Andorra pugui rebre suport i consell tècnic per desenvolupar i definir la cartera de serveis d’Andorra, implantar sistemes de qualitat, introduir les noves tecnologies de la comunicació i la informació al servei de la salut i per a la planificació i desenvolupament de programes de salut pública a nivell de la prevenció, la promoció, la protecció, la seguretat alimentària i la vigilància de la salut.
L’acord també preveu que es puguin endegar projectes compartits de recerca en el camp de la salut, tot afavorint alhora la formació del professionals a fi de millorar els seus oneixements i habilitatsmetodològiques científiques.
Finalment també es recull la cooperació sanitària, preveient-se la possibilitat que es pugin dur a terme projectes conjunts de cooperació internacional en l’àmbit de la salut. També es crea una comissió mixta, com a òrgan de coordinació que vetlla pel desplegament efectiu dels compromisos adquirits recíprocament. La comissió es reunirà almenys dos cops l’any a fi d’avaluar l’estat del desplegament de les accions previstes per informar als governs respectius.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte