El Comú d'Andorra la Vella ha aprovat aquest dijous per unanimitat una pròrroga d'un any i mig en la concessió de noves llicències de parcel·lació de terrenys i noves urbanitzacions d'iniciativa privada. Es tracta d'un termini que el Comú preveu que es pugui dedicar a redefinir el nou pla d'urbanisme parroquial, un projecte en el qual ja fa mesos que s'hi treballa a través d'un procés participatiu. Tot i que des de l'oposició han donat suport a aquesta nova pròrroga, han demanat que se'ls tingui en compte a l'hora de redefinir l'urbanisme parroquial.
El cònsol major d'Andorra la Vella, Sergi González, ha manifestat que esperen que aquest temps de suspensió, tot i que el comú estava complint els terminis marcats, els serveixi per tenir a punt tots els estudis, algun com el de càrrega que depenen del Govern, per tenir totes les dades, ja que es faria "un 'flac favor' fer segons quines coses, aprovar aquest nou POUP, sense tenir aquestes dades". Per tant, ha valorat que "aquesta pausa, aquesta reflexió" els permetrà "aterrar" tot el treball i estudis que s'estan fent per a "un nou model de parròquia" en el qual es treballa. D'aquesta manera ha apel·lat al procés participatiu i també ha anunciat que cap a mitjan juny esperen tenir ja unes conclusions que els ha d'ajudar a "marcar aquest pla urbanístic real, amb plànols" estimant quines coses seran viables i quines no. Llavors també s'iniciarà les converses amb els privats, per "veure quins espais s'hauran de modificar i quins no".
En aquest sentit, cal destacar que des de l'oposició s'ha posat en relleu la necessitat que es parli amb els propietaris. El conseller de l'oposició David Astrié també ha recordat que volen "una reunió monogràfica i urgent" per tractar aquesta planificació urbanística, ja que volen "poder participar activament" en aquesta redefinició. En aquest sentit, ha reivindicat els anys que van estar al capdavant del comú i que, per tant, poden ser "un actiu a l'hora de prendre decisions".
Nova plaça al voltant del Node
D'altra banda, i també en relació amb l'urbanisme, la sessió de consell de comú d'aquest dijous ha servit per aprovar una despesa pluriennal per a la construcció d’una plaça pública vinculada al projecte de l’edifici Node d'Andorra Telecom, així com una nova addenda al conveni amb la companyia. L’acord estableix que el comú finançarà les obres d’urbanització amb una inversió de 404.938 euros, mentre que Andorra Telecom compensarà les afectacions amb una aportació de 500.000 euros. El cònsol major, ha destacat que aquesta operació posa de manifest la capacitat per generar “espais públics de qualitat”, sense càrrega addicional per a les finances comunals. També ha manifestat la satisfacció, ja que les demandes que es van fer per part del comú es van atendre per part de la companyia. Quant als terminis, ha manifestat que estan "a l'espera" perquè els consta que l'edifici s'està construint complint en calendari establert i que, per tant, "a mitjans del 2026 ja podrem començar a veure coses".
Un altre punt ha estat l'aprovació d'una addenda al conveni amb el Govern que permetrà al comú disposar de més de 550 m2 dins del futur edifici del carrer del Cedre, a Santa Coloma, on es faran els pisos de lloguer a preu assequible. Aquest espai es destinarà a una cuina central i a serveis vinculats a l’atenció de la gent gran.
L'oposició advoca per un conservatori nacional i un patronat
En l'àmbit cultural, el consell de comú ha aprovat el nou marc regulador del Conservatori de Música d’Andorra la Vella, que actualitza el seu règim intern i l'estructura organitzativa en consonància amb la normativa nacional, segons ha detallat la cònsol menor i consellera de Cultura, Olalla Losada. Així, ha defensat que es "reforça la posició del conservatori com a referent de l’ensenyament musical al país". En aquest punt, i malgrat el vot favorable, des de l'oposició s'ha volgut incidir que cal ser "més ambiciosos" i realment establir les bases perquè sigui el conservatori nacional. En aquest sentit, Miquel Canturri, que havia precedit Losada com a conseller de Cultura, ha recordat que aquest centre acull alumnes de totes les parròquies i que al final qui se'n fa càrrec són "els ciutadans d'Andorra la Vella". Per això ha defensat que "seria bo crear un patronat amb el Govern i el comú, que ha de ser el patró principal, i potser alguns actors d'altres sectors, com poden ser els bancs, per crear un patronat important, i al qual el Govern també" hi faci una aportació econòmica. En aquest sentit, Canturri ha defensat que és bo que Andorra pugui tenir un conservatori nacional i que es puguin donar títols superiors perquè ara els alumnes han de marxar a fora per obtenir-los. També ha manifestat que caldria pensar en un canvi d'ubicació ja que a la Llacuna hi ha moments en què hi ha 'overbooking'. Ha recordat en aquest sentit, que en l'anterior mandat, s'havia parlat de la parcel·la davant del Govern, d'una infraestructura que encabís el museu nacional i també aquest conservatori.
Tancament de comptes del primer trimestre
A l'últim, el conseller de Finances, Joaquim Miró, ha informat sobre la liquidació del primer trimestre de l'any, que es tanca amb un dèficit de 383.000 euros, una dada que segons Miró "no és gaire significativa" tenint en compte, entre altres aspectes que molts ingressos encara no s'havien fet en aquests tres primers mesos de l'any. L'endeutament del comú el 31 de març era de 14,5 milions d'euros, és a dir, al 26,21% del sostre d'endeutament permès.
Crítica de les adjudicacions directes
I més enllà dels punts de l'ordre del dia, des de l'oposició s'ha volgut fer "un aixecament de bandera" per alertar sobre un seguit d'adjudicacions directes que s'han donat "en molt poc temps a la mateixa empresa" o bé a la persona que dirigeix aquesta empresa. En aquest sentit, Astrié ha manifestat que és "una manera de fer" que no comparteixen i que malgrat que pugui ser legal creuen que "no és del tot ètica" perquè seria millor, per una qüestió de "transparència" fer un concurs públic. El cònsol major ha justificat que es va fer una demanda de preus a tres empreses i la "millor per preu" va ser B21 Consulting, a la qual se li va encarregar una anàlisi de la comunicació del comú. El fet que després s'hagin donat "situacions" com la baixa del cap de comunicació o la constatació que hi havia projectes al comú que "no traccionaven", han portat la majoria a contractar aquesta empresa, que ara com ara lidera una unitat nova de projectes que s'ha creat perquè hi hagi "una visió més transversal" de tots els projectes comunals. "Està funcionant", ha justificat González, que ha afegit que "abans de l'ètica tenim la censura de l'interventor" i ha estat aquest professional el que ha avalat aquestes contractacions. Passat el temps que aquesta empresa està contractada, segons el mandatari comunal, caldrà veure "quins són els següents passos", és a dir, si es farà o no un concurs.