Diari digital d'Andorra Bondia
El projecte d'habitatges a preu assequible a Borda Nova.
El projecte d'habitatges a preu assequible a Borda Nova.

Andorra la Vella guanyarà un centenar de nous pisos de lloguer


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Govern d'Andorra

Andorra la Vella guanyarà un centenar de pisos de lloguer gràcies, d’una banda, a la llei de mesures urgents en matèria d’arrendament, que permet la rehabilitació d’habitatges que es trobaven fora de normativa, i de l’altra, al bloc de pisos socials que es projecta a Borda Nova. D’aquest centenar, una cinquantena corresponen a l’edifici d’habitatges de lloguer a preu regulat que el Govern construirà en el terreny cedit pel Comú. L’Executiu ha confirmat que si no hi ha cap contratemps durant les pròximes setmanes es convocarà el concurs per a la selecció d’un professional de l’arquitectura a qui se li encomanarà la redacció del projecte. Ara per ara no hi ha cap data prevista de finalització de les obres.

La resta d’habitatges que entraran al mercat de lloguer són 71 pisos d’immobles en desús que es podran reformar amb l’aplicació de les mesures urgents, una cinquantena dels quals provenen de quatre hotels que estaven sense funcionar. Dos d’aquests són la pensió Normandia i l’hotel Artic, segons han informat fonts del sector hoteler.

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, confia que aquests projectes atenuïn el problema del mercat de lloguer a la parròquia. “Creiem que amb això la qüestió ja millorarà molt”, ha destacat, tot i que ha acceptat que caldrà esperar encara un temps perquè s’hi pugui entrar a viure, ja que les obres triguen a realitzar-se. Marsol ha celebrat que “la modificació legislativa [que permet rehabilitar sense haver de crear places d’aparcament ni d’altres modificacions importants] està donant un bon resultat, almenys a la parròquia d’Andorra la Vella, perquè dona una sortida per als propietaris i acabarà sent una bona sortida per als llogaters. S’ha fet una bona feina”. Ara caldrà veure si posant més pisos al mercat es produirà una reducció dels preus dels lloguers. El Govern no va poder especificar el cost del metre quadrat dels habitatges en desús que s’han pogut rehabilitar en la resposta a una pregunta parlamentària presentada pel PS. Va argumentar que desconeix la informació perquè són contractes entre privats.

Retorn d’impostos
El Comú d’Andorra la Vella també ha informat aquest dimarts que aquesta setmana es començaran a retornar els imports corresponents a l’impost de radicació i la taxa d’higiene i enllumenat als comerços afectats per les restriccions de mobilitat a les fronteres corresponent als mesos de novembre i desembre. Es beneficiaran de la mesura un total de 1.112 establiments, un fet que suposa per a la corporació 300.000 euros. Aquesta xifra, juntament a l’exoneració dels impostos del març, abril, maig i juny de l’any passat, farà que el Comú deixi d’ingressar prop d’1 milió d’euros. Marsol no ha descartat que de cara a aquest 2021 es puguin allargar aquestes ajudes. Tenint en compte que el pagament es fa a l’octubre, però, s’esperarà fins a aquella data per valorar si és necessari reeditar la mesura i en quina proporció.

La falta de turisme també ha fet que l’afluència a la nòria i als atractius instal·lats a la parcel·la de The Cloud hagi estat “molt limitada”. Marsol ha afirmat que aviat es disposaran de les dades relatives a l’ocupació, però ha avançat que no tindran “res a veure amb un any normal”. La cònsol ha defensat que el problema no és que la nòria no sigui atractiva, i ha reiterat que s’ha aportat “un plus” per als ciutadans del país, que també “es mereixien il·lusió”. La nòria està previst que segueixi funcionant fins al març, mentre que els altres dos atractius es desmuntaran al febrer. 

Habitatge
pisos socials
exoneració
impost de radicació
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic