Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra la Vella realitzarà campanyes de control als propietaris de gossos


Escrit per: 
M. S. C.

Les actuacions incíviques per part dels propietaris de gossos continuen sent un maldecap per al Comú d’Andorra la Vella. Amb l’objectiu de fer complir l’ordinació referent a la tinença d’animals de companyia, la corporació preveu impulsar campanyes de control periòdiques.

Tal com explica el conseller d’Higiene i Medi Ambient de la capital, Jordi Cabanes, aquestes actuacions vindrien a ser com els controls d’alcoholèmia fets per la policia als conductors. Així, durant uns dies, els agents de circulació faran controls més exhaustius als propietaris de mascotes. Aquesta actuació es donarà a conèixer en l’informatiu comunal que publica la corporació i es podria impulsar de cara a la tardor.
Cabanes va indicar que el Comú de la capital ha rebut queixes de diversos ciutadans relacionades amb els excrements de gos que els propietaris no recullen, animals sense lligar o sense xip. Abans d’impulsar els controls periòdics, però, la corporació preveu reprendre la campanya per fomentar el civisme realitzada fa un temps. Aquesta campanya recorda que els gossos s’han de dur lligats i amb morrió i que s’han de recollir els excrements. Un altre aspecte que cal tenir en compte és la prohibició que els animals de companyia orinin a les cantonades dels edificis. Per això, els amos han de fer que els gossos orinin al carrer, ja que això permet la neteja. Així mateix, es remarcarà que en el cas d’incomplir l’ordinació s’haurà de fer front a sancions.

La despesa en pipicans

Des de fa temps, els comuns de les set parròquies estan fent un esforç per donar facilitats als propietaris de gossos amb la construcció de diversos pipicans. D’aquesta manera es permet que els animals puguin defecar sense embrutar la via. Així mateix, pels carrers hi ha diferents expenedors de bosses per recollir els excrements. Aquests serveis, tot i que no són gaire cars, tenen un cost que varia en funció de la parròquia.
En el cas d’Andorra la Vella hi ha set pipicans, ubicats al parc Central, al carrer Terra Vella, a l’aparcament de La Vinyeta, a l’aparcament del Camí Ral, al parc del Cedre, al parc del Prat Comtal i al parc del Contrapàs. El manteniment anual de cada zona higiènica puja a 2.714,29 euros. A això cal afegir-hi la despesa de les bosses per a excrements. L’any passat la corporació en va adquirir 750.000 unitats per un import de 2.190 euros.
A Escaldes-Engordany ara per ara hi ha dos pipicans; un a l’aparcament del prat Gran i l’altre al Til·lari. A més, es preveu habilitar-ne un de nou a Fiter i Rossell. El Comú va destinar 3.190 euros a construir el primer i 3.000 euros al segon. Respecte al manteniment i la neteja de les dues instal·lacions, l’any passat van comportar una despesa de 1.500 euros. La corporació també té distribuïts per diferents indrets de la parròquia 35 expenedors de bosses per a excrements. L’any passat es van adquirir 500.000 bosses per un cost de 1.542 euros.
A Encamp també hi ha dos pipicans i s’està estudiant construir-ne dos més. Així mateix, hi ha 55 dispensadors de bosses a Encamp i sis al Pas de la Casa, que van costar 580 euros cadascun. Pel que fa a la despesa anual que fa el Comú per a l’adquisició de bosses, puja a 2.100 euros per 250.000 bosses biodegradables. Així mateix, dues persones revisen tres cops a la setmana els expenedors, buidant les papereres i reposant les bosses.
Sant Julià de Lòria disposa d’entre 15 i 20 pipicans. La despesa que suposa l’adquisició de bosses per als excrements i el manteniment de les zones higièniques es troba entre els 3.000 i els 4.000 euros anuals.
La parròquia d’Ordino té disset distribuïdors de bosses. L’adquisició de 215.000 unitats va costar uns 2.400 euros i s’han pogut utilitzar des de l’octubre del 2008 fins avui. Així mateix, a Canillo hi ha vuit dispensadors. El seu cost és d’uns 200 euros a l’any.
Respecte a la parròquia de la Massana, s’han instal·lat 27 toilecans i es preveu col·locar-ne sis més aquest any. Els usuaris gasten de mitjana unes 50.000 bosses a l’any.

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

A Escaldes, sembla que la Cònsol Major no li fa res, és més segur que si li porten els gossos dels demés a pixar-se a la porta de casa seva el problema estarà solventat. Són moltes les queixes rebudes al Comú d'Escaldes de diferents carrers.
M'agradaria saber on trobar la llei que diu que a Andorra, als camins de muntanya, els recs o camins com el dels vilars d'escaldes, etc els gossos han de portar-se lligat i amb morrió. En cas que existeixi aquesta llei, cosa que desconec, convido a algun agent a passejar-se per els camins d'Escaldes Engordany entre les 18.30h i les 21h, a veure quants gossos van així. Molts amos es queixen d'altres gossos perquè aquests marquen les seves mascotes en senyal de dominància sense causar cap tipus de mal físic i acusen els amos de no portar-los lligats i fins i tot els amenacen (sí, ens ha passay) i ells son els primers en portar la seva mascota deslligada i ni tant sols portar una corretja a la mà per poder-la lligar.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte