La tradició del Ball de l’Ossa està molt arrelada a Encamp i pren també força a Ordino. Però sabien que a Andorra la Vella també es representava? Així ho difon l’arxiu comunal d’Andorra la Vella a través del ‘document del mes’, la publicació mensual que dona a conèixer diferents aspectes històrics de la parròquia. Així, tal com consta en aquest document, el comú d’Andorra la Vella va voler recuperar, a la dècada dels anys 80, aquesta representació que havia caigut en l’oblit. L’intent va ser “infructuós” ja que “va durar pocs anys”.

Aquest document revela que el Ball de l’Ossa havia tingut “un cert pes” a la capital i que va desaparèixer fins que el 1983 es va recuperar a través del que en aquell moment s’anomenava col·lectiu d’activitats culturals, esportives i turístiques. Aquesta representació va ser “efímera”, ja que el 1991 va ser el darrer any que se’n va poder gaudir.

Al llarg d’aquells vuit anys de la recuperada tradició les representacions es van fer a la plaça Príncep Benlloch, que llavors tenia unes zones enjardinades que permetien als actors poder simular l’acció de dallar mentre el públic assistia a la representació al voltant de la plaça i a la zona situada davant del comú i de l’església, segons consta en el document de l’arxiu comunal. L’adaptació tenia aspectes originals com l’aparició de la Fregona en una Vespa. La representació girava al voltant a la història de dos dallaires mandrosos que discuteixen amb la minyona dels amos, la Fregona, en un diàleg ple de sàtira i de crítica política i social. També s’hi incloia una certa connotació sexual, ja que en una part de la representació s’aixecava la roba a la Fregona (representada per un home) i això provocava la rialla de la multitud.