Andorra millora en el rànquing mundial de llibertat de premsa, segons l'informe de Reporters Sense Fronteres. Així, si l'any 2024 ocupava el lloc 72 aquest any escala unes quantes posicions i se situa en el 65 de 180 països.
L'informe posa en relleu que "el pluralisme informatiu i el periodisme de qualitat estan amenaçats per la mida del mercat i la interferència gairebé constant del poder polític i econòmic". I es constata que els mitjans de comunicació privats estan "controlats per banquers i empresaris amb forts interessos locals".
A més, es posa en relleu que la mida d'Andorra i "la concentració d'importants interessos econòmics limiten no només el nombre de mitjans de comunicació, sinó també la seva independència".
També es posa el focus en el fet que la tradició democràtica relativament recent del país i "la influència de les elits econòmiques en totes les institucions fomenten una certa opacitat en les relacions entre el poder polític i els mitjans de comunicació". Per tant, "és difícil que els periodistes exerceixin el seu paper de contrapoder", constaten.
També es fa èmfasi en el fet que si bé la censura oficial no existeix, "els periodistes es veuen obligats a autocensurar-se per la proximitat dels mitjans públics al Govern i per la influència de les elits econòmiques i financeres en els mitjans privats".
El document també evidencia que la influència bancària és "omnipresent", la qual cosa condiciona "les inversions publicitàries i, en absència de mecanismes per protegir la independència editorial, la línia editorial dels òrgans de premsa".
A l'últim, també es posa en relleu que la independència dels mitjans de comunicació es veu amenaçada per una "certa hostilitat envers el pluralisme d'idees en una societat sota la forta influència de l'església catòlica". A més, es valora que "un sistema judicial arcaic fa que sigui de facto impossible que els periodistes accedeixin a fonts fiables, incloses les entrevistes amb jutges i magistrats".