Diari digital d'Andorra Bondia
Un exemplar de papallona del boix.
Un exemplar de papallona del boix.
Una de les trampes utilitzades per atrapar-la.
Una de les trampes utilitzades per atrapar-la.

Andorra Recerca + Innovació reprèn el seguiment de la papallona del boix


Escrit per: 
Redacció / Foto: ARI

Des de mitjans de maig i per quart any consecutiu, Andorra Recerca + Innovació, amb la col·laboració del Govern d’Andorra i els comuns d’Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria segueix portant a terme el seguiment per poder detectar i monitoritzar la invasió de la papallona del boix.

Es tracta d'una papallona nocturna invasora originària de l'est asiàtic que es va instal·lar a Europa el 2007. A Catalunya es va detectar per primera vegada el 2014 i la seva propagació ha estat notòria en moltes comarques catalanes, amb presència també a l’Alt Urgell. Al Principat és de presència puntual entre el 2017 i el 2020, amb una arribada regular però baixa el 2021 a la part més mediterrània del país.

Segons detalla l'ARI es comença a veure la pauta del cicle biològic de l’espècie en una zona de muntanya sub-mediterrània, amb dos moments d’eclosió de papallones adultes (bivoltina) a mig juliol i mig setembre. Tot i això, la seva arribada no està comportant cap compromís per la conservació del boix, planta de la qual s’alimenten voraçment les erugues de la papallona causant una defoliació completa i en molts casos la mort dels exemplars.

L'objectiu del projecte que es du a terme des de l'ARI és controlar l’arribada de la papallona i conèixer el seu cicle vital amb el màxim de precisió possible i l’abundància en un entorn de muntanya, per tal d’orientar eventuals tractaments en el futur. Per fer-ho s'utilitzen trampes que contenen feromones sexuals específiques d’aquesta espècie per poder-les atraure.

Des de l’any 2021 Andorra s’integra a la xarxa de control de la papallona del boix de Catalunya, ja que les poblacions andorranes seran una continuïtat de les catalanes. S’instal·laran 4 trampes en 2 punts d’Andorra: Sant Julià de Lòria i Santa Coloma, on es fa un seguiment setmanal entre maig i octubre i també es controla el grau de defoliació dels boixos.

andorra recerca + innovació
reprèn
seguiment
papallona
Boix

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte