Andorra i els Estats Units d’Amèrica han signat, per cinc anys més, el protocol d’entesa sobre el programa d’intercanvi Fulbright. Mitjançant les beques, els estudiants d’An­dorra tenen l’oportunitat de cursar estudis de màster o doctorat als EUA. Des que es va posar en marxa el programa, ja fa quinze anys, se n’han beneficiat dotze alumnes.

La renovació del conveni, vigent fins al 2020, l’han rubricat el ministre d’Afers Exteriors en funcions, Gilbert Saboya, i l’ambaixador dels Estats Units a Andorra, James Costos. A l’acte, que va tenir lloc ahir a l’Auditori Nacional, també hi van participar la ministra d’Educació i Joventut, Roser Suñé, i el ministre de Cultura, Albert Esteve, tots dos també en funcions.

Saboya va afirmar que els quinze anys de funcionament de les beques “demostren clarament la solidesa i importància del programa per als nostres països”. El ministre també va subratllar que tant Andorra com els EUA comparteixen “la visió d’una societat on la llibertat i la igualtat d’oportunitats i la recompensa del talent i l’esforç troben en la defensa dels drets humans, la democràcia i l’imperi del dret els seus pilars més valuosos”.

L’ambaixador Costos va assegurar que el nou conveni bilateral se suma a altres acords conjunts com poden ser la millora de la seguretat mitjançant la cooperació entre els organismes encarregats de fer complir la llei dels dos països i l’exempció de visats per viatjar als EUA. L’ambaixador va afegir que “enfortir els lligams culturals entre les dues nacions és important per a nosaltres” i va matisar que els intercanvis “tenen un paper clau” en la relació bilateral.

Suñé va especificar que els dotze estudiants que fins ara han obtingut una beca han cursat estudis en l’àmbit de l’educació, les finances, els afers internacionals, l’enginyeria, les arts i la nutrició esportiva, entre d’altres. La ministra va afegir que cinc docents han participat en programes Fulbright destinats al professorat de segona ensenyança, formació professional i batxillerat i als tècnics d’Educació “per seguir cursos intensius de formació als EUA per millorar l’ensenyament i promoure l’intercanvi cultural i pedagògic”.

L’acord Fulbright també ha permès que 42 becaris americans s’hagin desplaçat a Andorra per fer d’assistents de conversa de llengua anglesa a l’Escola Andorrana de segona ensenyança, de batxillerat i de formació professional.

enent l'un de l'altre".