L’expedient electrònic i la digitalització dels tràmits al sector públic i al sector privat, així com en l’àmbit d’usuari tenen aquest any unes dates clau. Andorra té previst signar enguany dos convenis, un amb Portugal i l’altre amb Espanya per tal de garantir la reciprocitat del certificat electrònic. La llei andorrana és més moderna que la d’aquests països i sí que accepta aquesta reciprocitat, per tant, els certificats electrònics emesos per altres països són acceptats al Principat, però no passa en direcció contrària. El secretari general del Govern, Jordi Casadevall, va explicar ahir que si tira endavant l’acord d’associació i la UE unifica aquesta reciprocitat, “es farà de manera automàtica”. Casadevall va fer ahir aquestes declaracions en el marc de la jornada que el Govern va celebrar amb la col·laboració de la Cambra de Comerç sobre  l’ús del certificat electrònic a l’empresa privada i els seus avantatges. 
D’altra banda, l’1 de febrer es llançarà el portal de factura electrònica “i les empreses que siguin proveïdores del Govern  podran presentar la factura electrònica a l’Administració, l’avantatge serà que tindran un acusament de recepció i informació de fins a quatre fases des de la tramitació de la factura fins al seu pagament, informació que en format paper no tenen”, va comentar Casadevall. De fet, durant el pròxim mes de febrer, la Cambra de Comerç oferirà fins a tres formacions respecte a l’expedient electrònic. 
A la inauguració d’aquest acte, el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, va destacar que el dipòsit de comptes es podrà fer de manera electrònica. De fet, es vol premiar qui ho faci on line, i d’aquesta manera serà gratuït, i per a qui ho faci de manera presencial tindrà un cost. “Són incentius per promoure l’ús electrònic”, va dir Casadevall.   A partir del març es preveu que tots els tràmits que es puguin fer en línia es puguin obtenir amb certificat electrònic.
El Govern no s’ha marcat cap objectiu perquè la implantació de l’expedient electrònic vagi a un ritme més ràpid, però Casadevall destaca que preveu que la modificació del codi de l’Administració es pugui aprovar i amb ella hi ha una obligatorietat per a les empreses i per als funcionaris de la utilització exclusiva d’aquest certificat en un termini de dos anys. “A partir d’aquí ja es podran marcar objectius perquè ja hi haurà una obligatorietat”, va dir. 
A la jornada d’ahir hi van ser presents representants de les parapúbliques FEDA, CASS i Andorra Telecom, i del Comú de Canillo, que juntament amb Crèdit Andorrà són les entitats que ja han instaurat el certificat digital per accedir a les seves tramitacions. El Comú de Canillo és qui, en termes numèrics, té més normalitzada la digitalització. Tal com van explicar, el 2018,  dels 11.000 tràmits que es fan a l’any, 1.100 es van fer on line, és a dir el 10%. Aquest percentatge ha crescut, proporcionalment, els dies d’aquest gener i s’espera que sigui més alt tot aquest any.