La implantació de la xarxa 5G de telefonia mòbil al Principat és un dels projectes “diferits” per Andorra Telecom, segons ha explicat el seu director general, Jordi Nadal. Per aquest motiu, tot i que el setembre del 2019 s’havia anunciat que l’estiu passat es començaria a desplegar amb una prova pilot al nucli urbà format per Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, la companyia va decidir “desprioritzar-lo” ja abans de la pandèmia, ha comentat Nadal. Així, fins a finals d’any no es licitarà el concurs per implementar-la, de manera que serà el 2022 quan arribarà el 5G al país. En aquest sentit, ha explicat que Andorra Telecom és un operador petit i “no ens podem equivocar de cap manera quan instal·les una cosa, perquè té un cost molt alt”. Una inversió que qualifica de “seriosa”, ja que ronda entre els 5 i els 7 milions d’euros.
Nadal ha explicat que quan el 5G es va posar de moda van parlar amb diferents operadors que els van manifestar que “el posaven en marxa perquè quedava bé”. Però per al director d’Andorra Telecom l’important és preguntar-se “quin ús té?” És per això que alguns dels operadors consultats els van fer notar que en un principi havia estat un fracàs perquè no hi havia terminals capaços de suportar aquesta tecnologia. També cal tenir en compte “què aporta de cara al client”, ha dit Nadal. Certament, amb el 5G es guanya en velocitat, però quina repercussió real té això per a l’usuari? “La immediatesa i la instantaneïtat és el que fa la diferència”, ha remarcat.
Nadal també s’ha referit a un corrent fundat per les fake news que veuen el 5G “com una cosa dolenta”, capaç de provocar la mort d’alguns animals o de causar certes malalties, per exemple. En la seva opinió, “el temps posarà les coses a lloc”. Així, ha fet notar que “França i Espanya ho tenen i no passa res”. “Per mi el 5G és totalment segur”, tal com confirmen l’ONU, l’OMS i també la Unió Internacional de Comunicacions. El que sí que ha reconegut és que el 5G en les grans ciutats necessita una freqüència molt elevada, la qual cosa genera desconfiança en un grup de la població “que creu que s’ha d’anar amb compte”. A Andorra de moment, però, no es farà servir aquesta potència.
Un 24,4% dels europeus tenen cobertura 5G
Segons el darrer informe sobre l’estat de telecomunicacions digitals a Europa elaborat per Etno, l’associació que agrupa els principals operadors europeus de telecomunicacions, un 24,4% dels ciutadans europeus ja tenen cobertura 5G, enfront d’un 76% als Estats Units o un 93% a Corea del Sud.
Pel que fa a la penetració de les xarxes de telefonia mòbil, només l’1,3% dels usuaris europeus utilitza actualment serveis 5G, mentre que un 90,4% es connecta a les xarxes 4G. Uns percentatges que l’informe preveu que augmentin fins al 6,9% i el 92,2% aquest any 2021, respectivament.
Treball conjunt amb la policia per crear un web per alertar d’estafes
Són diversos els ciutadans i fins i tot empreses que avisen a Andorra Telecom sobre missatges fraudulents i robatori d’identitats a través d’estafes digitals. I també arriben a la companyia la notificació d’empreses a les quals els han segrestat dades i els demanen un rescat en forma de pagament amb bitcoins, ha explicat el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal.
En aquest sentit, Nadal ha comentat que hi ha una iniciativa que estan treballant conjuntament amb la policia per “fer una espècie de vigilant i d’altaveu que anunciï possibles estafes en curs a través d’un web”. Es tracta d’un projecte que ja funciona a molts països, “tot i que hi ha molta gent que cau igualment en l’estafa”, ha reconegut.
Segons Nadal, com que Andorra és “un país molt segur”, ens costa adonar-nos que quan ens plantem davant l’ordinador “estàs al pitjor barri de la pitjor ciutat del món i no t’ho sembla”. En aquest sentit, ha comentat que cada vegada els fraus que es cometen són més sofisticats “i no t’has de refiar”. Com a exemple, ha compartit que a ell li ha tocat de prop la suplantació d’identitat, “s’han fet passar per mi”, tot i que hi havia indicis que feien sospitar que no era ell qui havia enviat aquell missatge “per molt ben falsificat que estigués”.
Davant d’aquestes situacions, Nadal opina que no hi ha massa coses a fer per evitar. En el cas de les empreses, des d’Andorra Telecom recomanen no pagar, tenir una còpia de seguretat de totes les dades i fitxers “pel que pugui passar”. Nadal ha explicat que intenten sensibilitzar “molt” les empreses “i poca cosa més”. Considera que els estafadors són molt professionals. Per això, ha insistit que “convé ser desconfiats en el món d’internet”. “No podem fer molt més”, ha conclòs.