Diari digital d'Andorra Bondia
El gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku.
El gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku.

Andorra Turisme fa cas omís dels avisos i contravé novament la llei


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

Andorra Turisme segueix fent cas omís de les recomanacions del Tribunal de Comptes i continua amb la pràctica de contractar una pòlissa de crèdit amb un límit d’un milió d’euros contravenint la legislació vigent.  

Així ho assenyala el Tribunal de Comptes en l’informe relatiu als treballs de fiscalització corresponents al tancament de l’exercici 2019, en què recorda que la Llei 12/2007 de creació de la societat pública Andorra Turisme limita concertar operacions de crèdit per atendre les seves necessitats de tresoreria sempre que en el seu conjunt no superin el 35% dels ingressos per operacions corrents de l’exercici anterior. Amb tot, i “contràriament al que disposa la norma referida”, el tribunal posa de manifest que la societat “ha formalitzat una pòlissa de crèdit amb un límit d’un milió d’euros i amb un termini d’un any”.

En les al·legacions aportades al Tribunal de Comptes, on Andorra Turisme reitera com cada any que “té la intenció d’implementar les observacions i recomanacions efectuades pel Tribunal en exercicis futurs”, l’entitat explica que Andorra Turisme té la personalitat jurídica de societat anònima unipersonal, en la qual el soci únic és el Govern, i que està obligada a registrar-se per la Llei de societats anònimes i de responsabilitat limitada així com pel Pla general comptable, que estableix que les subvencions no reintegrables es registraran en el compte de pèrdues i guanys a excepció de quan hagin estat atorgades per socis o propietaris que es registraran directament en els fons propis. I en base a això, manté que reconeix la subvenció rebuda com a ingrés corrent de manera que el límit de la pòlissa de crèdit concertada és inferior al 35% dels ingressos corrents que fixa la Llei 12/2007.

Així mateix, i pel que fa a la comptabilitat, el Tribunal de Comptes recorda a Andorra Turisme que, d’acord amb l’article 17.1 de la Llei del pressupost i com a beneficiari que és de transferències del Govern per cobrir les necessitats de finançament de la seva activitat, té l’obligació de reintegrar els sobrants d’aquestes subvencions que no s’han destinat a la finalitat que les han motivat. I també que els imports resultants no poden ser considerats resultats o patrimoni net, sinó que s’han de registrar com un passiu d’acord amb les disposicions del Pla general de comptabilitat. Així, en l’informe es posa de manifest que Andorra Turisme reflecteix en els comptes del 2019 un deute amb Govern per excedents de transferències de 41.890 euros, un import que es va regularitzar el juliol de l’any següent, si bé el Tribunal apunta que hi hauria “pendents de regularitzar els eventuals excedents d’exercicis anteriors”.

En l’informe de fiscalització, el Tribunal de Comptes apunta també a la manca de “procediments eficaços” que “permetin avaluar la raonabilitat dels ingressos d’activitats accessòries” com podria ser la venda d’articles de marxandatge. I en aquest sentit, reclama a Andorra Turisme que adopti “procediments de control que permetin garantir la integritat dels ingressos en relació amb les vendes d’articles de marxandatge efectuades i les existències”.

Finalment, i com fa any rere any, l’òrgan fiscalitzador, que considera també que l’aportació de 100.000 euros feta a la Fundació de la Cimera Iberoamericana s’hauria d’imputar com a despesa d’explotació i no com a no recurrent, insisteix una vegada més que l’entitat “té pendent l’adaptació dels seus estatuts a la Llei 20/2007 de societats anònimes i de responsabilitat limitada”, pel que fa al tractament de les reserves legals, “incomplint  el termini previst en l’esmentada llei per a aquesta adaptació”.

Avís a RTVA per la mancomunació de signatures
El Tribunal de Comptes ha tornat a advertir Ràdio Televisió d’Andorra SA de l’incompliment del principi de mancomunació de signatures i li ha recomanat que adopti els procediments de pagament adequats per tal de garantir aquest principi. Així es posa de manifest en l’informe relatiu als treballs de fiscalització corresponents al tancament de l’exercici 2019 de RTVA SA, on es deixa clar que el director general de la societat pública “té capacitat per a realitzar individualment operacions”, una pràctica que “no respecta el principi de mancomunació que ha de regir en la gestió de fons públics”.

Així mateix, l’òrgan fiscalitzador, que remarca també que RTVA SA no ha adaptat els seus estatuts a les disposicions de la Llei de societats anònimes i responsabilitat limitada, insta també a registrar les subvencions del Govern destinades a cobrir el dèficit d’explotació com a fons propis i no al compte de pèrdues i guanys.

Andorra Turisme
llei
Comentaris: 1

Comentaris

Com pot ser que els deixin actuar de manera il·legalitat i després a la resta d'humans ens apreten per xorrades? Només advertencies etc i a nosaltres ja ens haurien portat a judici!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic