Andorra pot convertir-se en un referent a l'hora d'organitzar esdeveniments de caràcter científic que serveixin per a intercanviar coneixements entre els professionals del sector i apropar a la societat civil les noves tècniques i tractaments que s'usen en medicina. Almenys aquest el desig que el doctor i cap d'Anatomia Patològica de l'hospital Clínic de Barcelona, Antoni Martínez, manifesta les hores prèvies a la celebració de l'Agenda social AMIC, unes jornades que tenen lloc del 5 al 16 de maig a Sant Julià de Lòria amb l'objectiu d'apropar i difondre les noves opcions terapèutiques que s'estan aplicant per combatre el càncer entre la comunitat científica.

La proposta, organitzada de manera conjunta entre el comú lauredià, l'empresa biotecnològica Cellab, la Universitat d'Andorra (UdA), Assandca i AMIC (Andorra Microbiologia Immunoteràpia i Càncer), presenta diferents iniciatives que s'agrupen sota tres grans àrees: el microbioma, la immunoteràpia i el càncer. Segons explica Martínez, la barreja d'aquests aspectes representa "una combinació disruptiva", ja que la idea de les jornades és donar a conèixer com actuen de manera independent i, sobretot, com interaccionen aquests tres factors. "El que volem és fer un intercanvi d'aquests coneixements entre professionals en un entorn amic i que sigui un punt de trobada amb continuïtat", assegura.

De fet, l'especialista fa palesa la "il·lusió" que representa per a la comunitat científica que el Principat, i especialment la parròquia laurediana i l'UdA, "ens aculli amb tota la seva estructura" i que hagi mostrat tant interès per organitzar una agenda social "amb la implicació de la societat civil". És per aquest fet que Martínez espera que aquestes primeres jornades de l'Agenda social AMIC siguin el punt de partida per a més col·laboracions futures: "Ens agradaria que Andorra, a través d'AMIC, fos l'embrió d'esdeveniments científics que no estan organitzats per una societat científica de càncer o d'immunologia, sinó que estan organitzats per Andorra i amb el suport d'Andorra", afirma.

La voluntat dels professionals, doncs, és que aquesta primera experiència sigui un primer pas per consolidar la divulgació científica al país i poder organitzar així esdeveniments més ambiciosos de cara al futur mitjançant jornades més "obertes" i amb una visió "interdisciplinària" per tal de captar l'interès d'especialistes de tots els àmbits. "Es tracta d'un tema disruptiu i innovador i és l'embrió d'un projecte molt més ambiciós que, en funció de l'acollida, podrà ser més científic, científic i tecnològic... i també pot tenir un impacte econòmic", afegeix Martínez. Es preveu la participació d'una trentena d'especialistes del sector, d'entre els quals el 60% provenen d'Espanya i la resta són del país.

Pel que fa al contingut de les jornades, Martínez assevera que hi ha diferents teràpies avançades que actualment ja s'estan posant en pràctica per 'atacar' el càncer, una malaltia amb un "creixement egoista" que prolifera ràpidament i que "consumeix tots els recursos de l'organisme". Un d'ells és la immunoteràpia no cel·lular, que el que busca és la manera que el sistema immunitari reconegui com a desconegudes les cèl·lules 'infectades' i el tractament sigui menys lesiu i amb menys efectes secundaris per al pacient.

També parla de les teràpies cel·lulars, que impliquen una modificació en el laboratori de les cèl·lules per després reintroduir-les al cos i fer que "ataquin" el tumor. De fet, amb aquest tractament que es comercialitza des de ja fa temps, més de 250 pacients han pogut superar la malaltia. Finalment, una altra de les tècniques que s'abordarà durant les jornades serà com utilitzar el microbioma per predir la resposta a la immunoteràpia mitjançant el trasplantament de la microbiota femtal.