Diari digital d'Andorra Bondia
Presentació de la campanya Sabors de Nadal, amb els productes artesans al centre i propostes lúdiques per estimular als consumidors.
Presentació de la campanya Sabors de Nadal, amb els productes artesans al centre i propostes lúdiques per estimular als consumidors.

Ara ve Nadal. Farem xerinola?


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: A.S.U.
“Venim d’un punt tan baix que millorar no és complicat. De moment ens mantenim optimistes”. El president de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell, Miguel Ángel Sánchez, resumeix d’aquesta manera les perspectives que el sector té de cara a les setmanes vinents, començant pel pont i de cara a les festes nadalenques. Ho explicava al BonDia en el marc de la presentació de la campanya Sabors de Nadal, a la qual s’han adherit com en edicions anteriors, part dels establiments comercials i de restauració de la Seu. Fa només un parell de setmanes se les prometien molt felices, però els ànims s’han anat refredant a mesura que les dades de la pandèmia empitjoren, reconeixia per la seva banda Marisol Salvadó, presidenta de l’associació Menja’t l’Alt Urgell. “Fa deu dies teníem moltes ganes de fer activitats de cara a Nadal, però ara més aviat ens preocupa no haver de tornar enrere”, hi afegia. 
 
“Al sector estem bastant satisfets, amb una ocupació bastant bona pel que fa a aquest pont i també a partir del 26 fins a abans de Reis”, explicava Sánchez pel que fa a les places hoteleres. Quant  a la restauració, “una mica a l’expectativa”, hi afegia. “Jo penso que l’hostaleria està fent les coses bé, amb el certificat Covid es mantenen de moment els aforaments i horaris i esperem que la cosa no vagi a més”. Si més no fins al dia 10, passat el pont, matisava. “A partir d’aquell dia esten pendents de quines altres mesures es poden implantar, perquè òbviament condiciona” les festes nadalenques. Començant pels sopars d’empresa i continuant amb els cotillons de Cap d’Any. De moment, aquestes trobades prenadalenques ja “han canviat, evidentment: hi ha qui s’avança, o fan una trobada molt informal”. Però els restauradors tenen damunt de la taula les opcions per adaptar-s’hi, “i la resposta que està tenint no és dolenta”, es congratula. 
 
El certificat (l’obligació de presentar-lo es va suspendre el mateix dia que s’havia de posar en marxa, divendres passat, i torna a entrar en vigor avui mateix) complica, “però estem tots mentalitzats per fer les coses bé”, concloïa, cridant al “sentit comú d’empresaris i clients”. 
 
Salvadó, que a la presentació dels productes dels Sabors d’estiu exhortava a “no quedar-se a casa, encara que faci fred, que per combatre’l tenim la pòcima dels minairons”, considerava després que “la gent porta molt de temps tancada, reprimida, i té ganes de festa, de celebrar, crec”, i això contrarresta la visió lleugerament desanimada a què portaria l’empitjorament de les dades de la covid. 
 
D’altra banda, per als productes representats en l’associació que presideix, artesans, que aposten per la qualitat, les perspectives són bones, confia. “Ja abans de la pandèmia la gent començava a estar concienciada d’anar a buscar el producte de proximitat, amb l’economia circular”, considerava, per insistir-hi que “la meva percepció és que la gent som conscients que hem de fer pinya, de treballar amb el que tenim aquí: hem vist que fem així  o això s’enfonsa”. 
 
Els dolços són condició sine qua non de les festes nadalenques i, així, el pastisser Àngel Sánchez expressava bones perspectives en les vendes: millors que l’any passat en què admetia, van calcular a la baixa i van fer curt en alguns productes. “L’any passat no va ser dolent, tot i estar en plena pandèmia, i penso que aquest serà millor”. Si les dades empitjoren “la gent es fa una mica enrere, però no molt, en ser producte que es consumeix a casa”. I el botiguer fa l’esforç, si cal, de portar-l’hi. 
 
Nadal
xerinola

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte