Diari digital d'Andorra Bondia
L’arbre del vent que hi ha instal·lat a l’avinguda d’Enclar de Santa Coloma.
L’arbre del vent que hi ha instal·lat a l’avinguda d’Enclar de Santa Coloma.

Arbres sense energia


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

La iniciativa del Pressupost Participatiu del Govern del 2018 va escollir com a projecte guanyador els anomenats arbres del vent. Unes instal·lacions que s’havien de repartir arreu del país per generar energia eòlica. El mes que ve farà un any de la plantada del primer, a l’avinguda d’Enclar de Santa Coloma. Es va preveure un pressupost global de més de 340.000 euros perquè a més del de Santa Coloma, se n’havien d’instal·lar tres més: a Canillo, Ordino i Sant Julià. A dia d’avui, però, aquest darrer no s’ha muntat i des del Govern s’explica que “s’està estudiant” si finalment es farà realitat o no.

El projecte va començar amb cert mal peu, acumulant un retard important per problemes amb l’empresa subministradora del material. I un any després, segurament són molts els que es pregunten si realment produeixen energia o no. En la inauguració del primer, el ministre Jordi Torres va explicar que l’energia que generessin els arbres, que poden arribar fins a 3 kW de potència instantània i 1.900 kW a l’any, “s’integrarà a la xarxa de cadascuna de les societats elèctriques” i serviria “per a l’enllumenat públic i per a funcions de caràcter més social”. I la realitat quina és?
Des del Govern s’assenyala que la producció “és molt variable”, ja que les condicions del vent incident “són molt variables perquè hi ha dies que no hi ha vent o bé aquest és massa fluix per resultar mínimament útil”. Així, en funció dels mesos que fa que els ginys estan en funcionament, admeten, “l’energia que produeixen arriba fins als 80.000 Joules al dia”. És a dir, 0,022222 KWh, que al cap de l’any serien 8,11 KWh. Molt o poc? Doncs bé, es calcula que una família gasta de mitjana més de 3.200 KWh/any, per tant, si fan comptes, veuran que la producció anual no dona ni per cobrir allò que gasta una família en un dia.

Amb tot, preguntats per la qüestió, des de l’Executiu es remarca que el projecte “no ha tingut en cap moment com a objectiu principal la maximització de la quantitat d’energia elèctrica que es pugui arribar a produir, sinó la promoció i la conscienciació de la població envers el progressiu recurs a energies de font renovable, no contaminants i de forma coherent amb les línies estratègiques de lluita contra el canvi climàtic”. Així, continuen, “el rendiment de l’energia elèctrica aconseguida no ha estat mai una finalitat principal de l’actuació ni un factor per avaluar-la”, sinó que la instal·lació dels arbres de vent “té, com a missió prioritària, un vessant didàctic per fomentar la presa de consciència respecte a la necessitat de tendir cap a les energies renovables, i alhora, amb un innegable caràcter escultòric que emfasitza en l’espai públic la voluntat de tots els actors implicats cap a la sostenibilitat medioambiental”.

 

 

 

arbres
energia
Comentaris: 1

Comentaris

Doncs Sant Julià es la parròquia mes ventosa Potser es que els han posat en mal lloc

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic