La primera fase dels treballs de la plataforma esquiable a la pista de l’Avet, a Soldeu, va arrencar ahir després que Ensisa obtingués al matí la llicència d’obres del Comú. Durant la jornada es va fer la reunió de replanteig amb els tècnics i les empreses constructores i van començar els moviments de maquinària. Les actuacions sobre el terreny han de començar aquests dies, segons va explicar el director general de la societat, David Hidalgo, i consistiran a realitzar les excavacions i sustentacions. Tot seguit s’iniciarà la segona fase, que serà pròpiament de construcció de la infraestructura.
Hidalgo va destacar que el calendari de les obres es contraurà lleugerament perquè hi ha hagut un petit retard al principi. El director d’Ensisa va assegurar que aquesta demora no ha d’afectar el termini de finalització, ja que en tota obra hi ha contratemps i solucions constructives per fer més curt el temps d’execució.
Des de l’estació es va recordar que un requisit abans de començar l’actuació ha estat rebre l’informe favorable de Medi Ambient i que l’avaluació d’impacte ambiental que va presentar inclou la totalitat del projecte al mateix temps que té en compte tots els àmbits (l’inventari florístic, accessos al perímetre de l’obra, respecte de les canes del riu, gestió d’aigües residuals i protecció d’hàbitats aquàtics, entre d’altres). A banda també s’assegura que es preveu un projecte global paisatgístic amb actuacions a la coberta de la plataforma i mesures preventives i correctores, tant en el transcurs dels treballs com un cop finalitzats. Hidalgo va remarcar que en l’àmbit mediambiental s’han fet “tots els passos” que fixa llei, encara que “hi ha qui vol fer entendre que no”. Per això va indicar que, tenint en compte que “no era un projecte improvisat”, és normal que les al·legacions que s’hi van presentar fossin desestimades, ja que tractaven d’aspectes que ja havien estat resolts.
Ensisa defensa que s’ha fet especial atenció a la integració paisatgística i ambiental del projecte i per això en el seu disseny s’han seguit les recomanacions de la guia sobre aquesta matèria realitzada fa uns anys. D’aquesta manera, s’ha optat per fer el mínim moviment de terres possible, tot i que això encareix l’obra, i es concentraran els fonaments a la banda de Soldeu, s’integraran els fonaments de l’aparcament amb els de la plataforma i s’evitaran pilars intermedis. Amb aquest mateix objectiu, i també per reduir la petjada sobre el terreny, l’aparcament s’aixecarà sobre pilars. L’estació defensa que això eliminarà l’impacte que té el que hi ha a hores d’ara a l’aire lliure, una de les recomanacions recollides a la guia. A més, el tauler de la plataforma i la coberta de l’aparcament soterrat estaran vegetats, per donar continuïtat visual i unitat paisatgística entre la muntanya i el poble. Aquesta infraestructura es dotarà de sis lluernes que han de proveir de llum natural el riu i permetre que les espècies vegetals sobrevisquin, i també desaiguar i fer que les plantes ubicades a sota de la construcció puguin rebre l’aigua de la pluja. També s’ha previst un sistema de drenatges per crear un ambient humit a sota del pont.
Ensisa també subratlla que es construeix el mínim programàticament exigible en relació als esdeveniments esportius internacionals i que la plataforma pren com a model l’essència estructural de les palanques tradicionals.
Viladomat argumenta que no s’ha valorat l’impacte sobre l’aigua i l’afectació en la vegetació i la fauna
L’al·legació mediambiental presentada per la família Viladomat exposava que en l’avaluació d’impacte ambiental (AIA) presentada per Ensisa no s’havia fet una anàlisi efectiva de l’impacte que tindria la construcció sobre l’aigua que passa pel riu ni tampoc es “descriuen les infraestructures afectades”. La família Viladomat també reclamava que la plataforma no podia ser declarada d’interès nacional en cap cas perquè les millores sorgides de la futura construcció només tindrien un efecte d’índole local.
També s’al·legava que la futura construcció podria tenir un impacte indirecte sobre la vegetació i la fauna, fet que produiria “una pèrdua de les condicions ambientals sense possible recuperació”. A més, segons les al·legacions, el projecte no havia tingut en consideració la Llei de pesca i gestió del medi aquàtic, ja que els pilars de fonamentació aniran situats al marge del riu. Tot plegat són elements que l’informe de Medi Ambient ha rebutjat i ha indicat que l’AIA compleix tots els requisits legals i que, per tant, “no hi ha cap element de judici per considerar que els treballs no són compatibles a nivell ambiental”.
D’aquesta manera, en l’informe del ministeri es posa en relleu que en l’avaluació d’impacte ambiental es diu que es farà un seguiment dels paràmetres de la qualitat de les aigües, que no s’ha trobat en la descripció de la vegetació cap espècie dins la llista vermella de la flora d’Andorra a la zona afectada per l’obra i que també es recull la descripció de l’afectació del traçat del col·lector general en fase d’obres, entre altres mesures, entre les quals que Ensisa es compromet a realitzar un projecte global paisatgístic al voltant de la plataforma en la següent fase dels treballs, incloent-hi una restauració “adaptada a les noves condicions i un seguiment ambiental adaptat als impactes previstos per potenciar-ne la recuperació”.