Diari digital d'Andorra Bondia
Un exemplar de papallona del boix.
Un exemplar de papallona del boix.
La trampa que es va instal·lar a Fontaneda.
La trampa que es va instal·lar a Fontaneda.

Arriba la papallona del boix però de moment no afecta els arbustos


Escrit per: 
Redacció / Fotos: Andorra Recerca + Innovació

Andorra tampoc s'escapa de la presència de la papallona del boix. Segons s'ha informat des d'Andorra Recerca + Innovació (AR+I), l'any 2020 ja es va començar a detectar l'arribada d'aquesta espècie (Cydalinma perspectalis), una papallona nocturna d'origen asiàtic que va aterrar al continent europeu el 2007 a Suïssa i s'ha anat escampant pels països de l'entorn, amb algunes captures a la zona de Fontaneda. Però ha estat aquest any 2021 quan s'ha capturat de manera regular durant els seus períodes de vol després d'instal·lar trampes de caputra específiques tant al camí de Sant Julià a Fontaneda com a la boixeda d'Enclar. Així, a Enclar s'ha detectat molt puntualment. Des d'Andorra Recerca + Innovació remarquen que els dos moments principals de vol al Pirineu són a mig juliol i a mig setembre, corresponent a les dues generacions que al papallona arriba a fer en un ambient de muntanya, un fet que s'ha pogut constatar durant aquest any de seguiment.

En aquest sentit, els experts creuen que encara estem en un moment preliminar de la invasió per Cydalima perspectalis, que arribarà pel sud durant els propers anys fins que l'ecosistema no s'estabilitzi.

Malgrat la constatació de l’arribada de la papallona, no s’ha observat cap impacte en els boixos de l’entorn. Igualment, s'assenyala que les persones no han de patir per efectes que erugues o papallona puguin causar sobre els humans. L’espècie no té depredadors naturals a Europa i en alguns indrets està causant defoliacions molt importants en el boix que, d’altra banda, és una planta molt comuna i abundant.

De fet, “hi ha massa boixos per poder-los preservar tots”, apunta la investigadora de l’Eix Muntanya de l’AR+I, Clara Pladevall. Pladevall explica que “si es tracta d’un jardí o d’una boixeda que es consideri que revesteix algun interès especial, aleshores sí que es podrien fer accions preventives, però no es pot actuar de manera generalitzada perquè això tindria un impacte sobre altres espècies”.

El fet que es tracti d’una plaga implica que només desapareixerà quan es quedi sense recursos, és a dir, quan no trobi fulles de boix. “Quan es quedi sense menjar, la papallona es morirà”, diu Pladevall. Ara bé, “podria ser que el boix arribés a desaparèixer, però en realitat el que acabi passant dependrà de molts factors, com ara el temps que els boixos puguin sobreviure sense fulles o si hi ha alguna espècie que descobreixi que es pot alimentar amb aquesta papallona. Nosaltres ens ho mirem en períodes molt curts, però amb el temps els ecosistemes es reequilibren”.

Des de l’AR+I subratllen la importància de disposar d’informació sobre l’evolució de la papallona del boix al país. En aquest sentit, destaquen que el seguiment s’ha pogut fer gràcies a la col·laboració del Comú d’Andorra la Vella, el Comú de Sant Julià de Lòria i el Govern d’Andorra.

Andorra
papallona
Boix
recerca
innovacio
Cydalinma perspectalis

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte