“Atabalats”. D’aquesta manera qualificaven els responsables de Pyrenées la situació que s’està  vivint des de primera hora del matí a la planta d’alimentació. 

Des de dos quarts de deu hi havia cues a les seccions de frescos, però per la caixa encara es podia passar bé, ha comentat un dels clients. Ara bé, al migdia les cues eren enormes a les caixes. Alguns s’esperaven des de feia més d’una hora per poder passar per caixa i marxar. La part dedicada al shop and go estava col·lapsada de carros plens fins a vessar que esperaven també passar per caixa de la mà dels treballadors del propi centre comercial, però no donaven  l’abast. 

Com tampoc donava l’abast el pàrquing del centre comercial, col•lapsat en alguns moments del matí perquè molts dels clients han acudit a comprar amb els seus vehicles per poder portar cap a casa la compra feta.

Entre els consumidors, opinions per tots els gustos. “És una bogeria”, han exclamat els que semblaven menys preocupats per fer estocatge de productes. “Sembla que s’acabi el món”, han dit uns altres, “portem aquí dues hores i això no hi ha qui ho aguanti”. I és que no tothom qui s’ha acostat a comprar aquest matí ho ha fet per l’alarmisme generat per l’epidèmia de coronavirus, almenys així ho deien, però sí que s’han trobat de peus a la galleda atrapats a les caixes.

D’altres sí que han reconegut que venien a comprar per tenir el més necessari a casa durant dies per si havien de romandre-hi tancats. Alguns feien el càlcul perquè la compra els durés fins a quinze dies. I d’altres més. És el cas d’una senyora gran que estava fent la compra perquè pensava anar a buscar el seu marit, que el té al Cedre, “per tancar-nos tots dos a casa”. 

Un dels clients ha manifestat que estava fent la compra de la setmana, sense anar més enllà. “Que sigui el que Déu vulgui i més pels qui vivim sols”, ha dit. 
Alguna mare també ha expressat que sí que estava comprant més quantitat de certs productes  perquè en tancar les escoles tenia els seus dos fills adolescents a casa “que mengen molt”.

Els més crítics han expressat la contradicció de suspendre les activitats per evitar aglomeracions de gent en espais tancats i allà, al súper, hi havia a mig matí una inquietant aglomeració de gent. D’altres han fet notar que es fan moltes recomanacions sobre qüestions higièniques, però en canvi “la majoria de la gent està agafant la fruita i la verdura sense cap protecció”. Això sí, alguns tenien molt ben apresa la lliçó i et demanaven que respectessis la distància de seguretat d’un metre.

Certament, la celeritat dels treballadors a l’hora de reposar els productes que més desapareixen és gran i els palets amb mercaderia que en temps de normalitat s’acaben en una setmana, ho han fet des d’ahir en qüestió d’hores. “Ja no ens prenem la molèstia de tornar a pujar el que queda al magatzem - han explicat- sinó que ho deixem en un costat un cop hem  reomplert el prestatge”. 

La secció de llaunes, de pasta i arròs és la que més nota el “desfici” d’alguns per fer-se un estoc a casa, assenyalaven alguns. En general, han comentat, el que vola dels prestatges són els productes que no caduquen. Altres han explicat que hi ha gent que s’ha emportat aquest matí tres carros dels grans i dos de petits plens fins a vessar.

En altres parròquies també s’han produït cues significatives per anar a comprar. Així ha passat, en alguna carnisseria d’Ordino. A la Massana també es podien observar algunes prestatges buits als supermercats i la gent sortint dels súpers amb els carros ben plens. Una de les treballadores d’un dels súpers ha comentat que “el pànic continua entre la població, tot i les explicacions del cap de Govern”. També ha demandat “més ajuda i més informació”.