Diari digital d'Andorra Bondia
Filloy i Porras van comparèixer ahir al matí per fer balanç del Servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere.
Filloy i Porras van comparèixer ahir al matí per fer balanç del Servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere.

Atesos 113 casos nous de violència de gènere entre gener i octubre


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: SFGA / C. Esteve

El Servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere (Savvg) s’ha fet càrrec fins al mes d’octubre passat de 113 casos nous de violència de gènere. A aquests s’hi han de sumar les dones que ja havien estat atenent anys anteriors, 149, i els 29 casos més reoberts. De moment, es tracta d’unes xifres similars a les de l’any passat, segons va afirmar la cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, amb motiu del Dia mundial per l’eliminació de la violència envers les dones. Des que es va crear el servei s’ha atès 1.255 dones maltractades.

La franja d’edat que ha patit més  violència de gènere és la que va dels 28 als 39 anys, 110; si bé també n’hi ha força que tenen entre els 16 i 27 anys, 49 casos. En aquest sentit, Porras va declarar que no s’ha de baixar la guàrdia pel que fa a la prevenció i sensibilització dels més joves. Precisament, un dels plans pendents d’elaboració i que ja s’ha començat a treballar és el de prevenció de la violència de gènere en l’àmbit educatiu. També va assenyalar que s’està treballant en el protocol d’actuació amb els comuns en casos de violència domèstica i de gènere.
La majoria de dones que arriben al Servei ho fan de manera directa, 145, la qual cosa significa que està “molt consolidat”, va posar en relleu el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy. La resta de dones ateses ho han estat per derivacions del departament d’Afers Socials, l’hospital Nostra Senyora de Meritxell i la policia. Referent a aquest últim canal, Porras va assenyalar que han augmentat “molt” els casos derivats pel cos d’ordre.
Quant al tipus de maltractament, el psicològic el pateixen totes les dones ateses, seguit del físic, el social i l’econòmic. El maltractament sexual se situa en quarta posició, tot i que es dona en moltes ocasions “però costa més de detectar”, va dir Porras. 
Més de la meitat de les dones ateses, 150, no van presentar  denúncia pels maltractaments rebuts, mentre que 127 sí que ho van fer. Els motius pels quals no ho fan són diversos. Segons Porras, hi tenen a veure la por i sobretot el vincle que s’estableix entre la víctima i l’agressor. En qualsevol cas, “hagin denunciat o no, totes poden acudir al servei”, va voler deixar clar la cap d’àrea. Pel que fa al seguiment psicològic, el van rebre 96 dones; i l’assessorament jurídic, 84.  Fins a 225 dones van trencar la relació amb la parella.
Pel que fa a les prestacions econòmiques, se’n van atorgar 91 a 69 famílies per un valor de 111.048,13 euros. Aquests ajuts van servir per atendre necessitats bàsiques, activitats extraescolars i guarderia, processos de recuperació i per garantir la cobertura sanitària. També es van aportar dades relacionades amb els recursos d’acollida. Així, es va informar que hi ha quatre pisos que tenen capacitat per a dues famílies i que han estat ocupats tot l’any per dotze famílies. Es tracta de “pisos pont” en els quals s’hi estan entre sis mesos i un any. Una eina molt utilitzada és el telèfon d’atenció a les víctimes, el 181, que rep entre 2.000 i 3.000 trucades a l’any.
Finalment, es va informar que la campanya de sensibilització d’enguany consisteix en una exposició fotogràfica acompanyada per relats reals de dones ateses pel Savvg, per visibilitzar les violències viscudes per les dones i els seus fills a Andorra. S’inaugurarà aquest dimecres, a les 19 hores, al Consell General i també es podrà veure a les xarxes. 

113
casos
nous
violència de gènere
gener
octubre
Comentaris: 1

Comentaris

un bon servei, amb grans professionals i bon lideratge

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic