La comissió de seguiment de la caça s’ha reunit aquest dijous, amb la presència dels representants del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, de la Federació Andorrana de Caça i Pesca i de les associacions protectores dels animals, per fixar els períodes hàbils per la temporada de caça 2022-2023.

D’aquesta manera, s’ha establert que el període per a la caça menor queda fixat del diumenge 2 d’octubre del 2022 al diumenge 8 de gener del 2023. Pel que fa a la temporada de caça del porc senglar, el període s’allarga fins al 31 de març del 2023, amb l’objectiu de reduir els danys causats a les activitats agrícoles i ramaderes.

En la comissió també s’han consensuat els plans de caça 2022-2023 del cabirol i del mufló en terreny cinegètic comú i del mufló en el vedat de caça d’Enclar i en el vedat temporal d’Escaldes-Engordany.

D’aquesta manera, la comissió ha consensuat, arran de la constatació de l’augment de la població de muflons i de cabirols, incrementar els plans de caça d’aquestes espècies. Tal com ja es va iniciar l’any passat, la comissió ha seguit amb la missió de continuar impulsant una millor regulació de l’espècie mufló en el sector Setúria-Comapedrosa. L’objectiu és reduir-ne la població i així limitar els danys a activitats agrícoles i ramaderes.

Arran del bon acompliment del pla de caça 2021-22, es manté l’establiment de dos plans de caça diferenciats en terreny cinegètic comú, en la unitat de gestió de Setúria-Comapedrosa-Madriu, i en la unitat del Centre d’Andorra.

S’ha aprovat un pla de caça del mufló en Setúria-Comapedrosa i Madriu, de 220 femelles o corders i 45 mascles, diferenciant els 2 sectors:

- Setúria-Comapedrosa: 180 femelles o corders de l’any i 30 mascles.

- Madriu: 40 femelles o corders de l’any i 15 mascles.

En el moment que s’assoleixin les captures en un dels sectors, es comunicarà als caçadors la finalització del pla de caça en aquell sector, poden continuar a efectuar les captures en l’altre sector.

Es destinaran un màxim de 8 captures agrupades (4 femelles i 4 mascles) a caçadors estrangers no residents. La resta de les captures del pla de caça es destinen a andorrans i residents: 41 captures conjuntes de femella i mascle i 175 captures de femella.

Quant al pla de caça del mufló en terreny cinegètic comú, excepte els sectors Setúria-Comapedrosa i Madriu, s’autoritzen 150 captures: 120 femelles en el període hàbil de caça d’hivern i 30 captures mascles en el conjunt dels períodes hàbils de caça d’hivern i d’estiu. Es destinaran un màxim de 15 captures a caçadors estrangers no residents.

Pel que fa al mufló en el vedat temporal d’Escaldes-Engordany i al mufló en el vedat de caça d’Enclar s’han aprovat un pla de caça de 4 muflons (2 femelles i 2 mascles) i un pla de caça de 4 mascles respectivament, en caça acompanyada i per andorrans i residents.

Finalment, el pla de caça del cabirol en terreny cinegètic comú autoritza 150 captures de femella en el període hàbil de caça d’hivern i 100 captures de mascle en el conjunt dels períodes hàbils de caça d’hivern i d’estiu establerts.

Els caçadors adjudicataris d’una llicència especial de caça hauran de dur, sempre que estiguin en acció de caça, el carnet de caçador, el document que certifica l’entrega de l’anella i l’anella corresponent a la captura adjudicada.

El període per sol·licitar la participació en els sortejos dels plans de caça del mufló o del cabirol i la llicència especial de caça de l’isard estarà oberta entre el 27 de juny i el 29 de juliol del 2022, ambdós dies inclosos. Tots els tràmits relacionats amb la caça es poden realitzar mitjançant les oficines de Tràmits o la pàgina d’internet www.e-tramits.ad.