Diari digital d'Andorra Bondia

Augmenten els furts i robatoris i disminueixen els delictes contra la salut pública


Escrit per: 
Agències/Foto:M.T.

El Ministeri Fiscal, durant l'any judicial 2009-2010, ha emès 9.685 informes i ha iniciat 5.106 causes penals, cosa que representa un increment globlal de la delinqüència de l'1,8%.

Pel que fa a la modalitat d'infracció, s'observa un augment important dels delictes contra el patrimoni, robatoris, furts, receptació i extorsió, xifrat en un 19%. En canvi, els delictes contra la salut pública han disminuït un 14%. Les causes referides a delictes de blanqueig han augmentat passant de 16 a 25, i és per aquest motiu que el fiscal general, Robert Ampuy, ha insistit en la necessitat d'impulsar a Andorra una unitat especialitzada en aquesta matèria. De la seva banda, el president del Consell Superior de la Justícia, Lluís Montanya, durant el discurs d'obertura de l'any judicial, ha tornat a posar de manifest l'increment sostingut del nombre de causes que arriben a la Batllia, que en el passat any judicial van augmentar un 20%.

El balanç de l'any judicial ha posat de relleu que el nombre de delictes comesos durant l'exercici 2009-2010 ha estat similar al d'anys anteriors. El fiscal general, Robert Ampuy, ha indicat que els robatoris i furts han augmentat considerablement, malgrat que s'ha d'estudiar si aquest increment és un fet puntual o un fenomen evolutiu. També han augmentat els delictes de danys, d'imprudència, contra les administracions públiques, contra la seguretat col·lectiva i de comportament sexual.

Ampuy ha destacat la disminució dels delictes contra la salut pública, així com també els delictes contra la seguretat viària, apropiació indeguda, estafa, ús indegut de targetes de crèdit o contra l'economia, tot i que les causes referides a delictes de blanqueig sí que han augmentat.

En aquest sentit, el fiscal general ha proposat impulsar una especialització de les jurisdiccions que han d'instruir els casos lligats a la criminalitat organitzada o terrorisme, com per exemple els assumptes de blanqueig. D'aquesta manera, els embargaments i decomissos de diners i béns podrien ser més nombrosos i eficients i, com que són en benefici de l'Estat, l'equip especialitzat es podria amortitzar ràpidament.

Durant la seva intervenció, el fiscal general també ha fet menció a la necessitat d'una política penal més ferma en matèria d'accidents laborals, sobretot arran de l'accident del túnel dels Dos Valires. A més, ha sol·licitat mesures més dures en els delictes de conducció sota els efectes de l'alcohol. Ampuy també s'ha referit a la sentència del Tribunal Constitucional en relació a l'assistència lletrada des de l'inici, qualificant-la de 'progressista i moderna'. Ha afegit que amb aquesta sentència 'les coses queden clares' ja que garanteix els drets fonamentals de les persones.

De la seva banda, el president del Consell Superior de la Justícia, Lluís Montanya, ha explicat que el nombre de causes que ha de tramitar la Batllia augmenta amb una progressió que no és assumible, i ha tornat a recordar el problema de personal que pateix l'administració de la justícia. En aquest sentit, ha destacat que en l'exercici passat es va arribar als 54.000 expedients, un 20% més que en l'any anterior. Montanya ha lamentat que actualment, per culpa de les baixes que hi ha, s'estigui treballant amb la meitat del personal.

El president del CSJ ha recordat que la solució per executar les causes civils i administratives de les corporacions locals és la figura d'un uixer, un expert aliè a l'adminsitració. Fa només tres dies que han rebut l'informe dels uixers francesos en relació a aquesta qüestió, i ara la justícia resta pendent de la resposta del cap de Govern. D'altra banda, també estan a l'espera del projecte de llei de carrera judicial, així com del projecte de llei de modificació del Codi Civil. Montanya també ha parlat de la precarietat informàtica que pateix l'administració de justícia, així com de la necessitat que se li atribueixi al CSJ la gestió i execució del pressupost de la justícia.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte