Diari digital d'Andorra Bondia
Àngel Rúbio
Àngel Rúbio

Augmenten les consultes que els ciutadans fan al Síndic Municipal de Greuges


Escrit per: 
Agències / Foto: Ajuntament de la Seu d'Urgell

El Síndic Municipal de Greuges-Defensor de les Persones de la Seu d'Urgell, Àngel Rúbio, ha avançat aquest dilluns al matí l'informe-memòria de l'activitat realitzada durant l'any 2015, i en què s'ha donat un augment del nombre de consultes que han fet els ciutadans urgellencs. Si a l’any 2014 en van realitzar 131, durant l’any 2015 s’han fet un total de 159 consultes.

Pel que fa a les queixes, se n’han formalitzat durant el 2015 un total de 14, una més que l’any anterior. Per temàtica, s’han presentat 4 queixes referents a l’administració; 4 sobre via pública; 4 més sense responsabilitat municipal; 1 que s’ha tramès al Síndic de Greuges de Catalunya i una altra queixa referida a temes de convivència ciutadana. Una altra dada que ofereix l’informe-memòria és que del total dels 14 expedients de queixa nou estan tancats i cinc resten oberts.

Segons el balanç que en fa el propi Síndic Municipal de Greuges de la Seu d’Urgell respecte d'aquestes xifres, tant de consultes com de queixes, ressalta  l’augment de les que es refereixen a la Policia Municipal, a la via pública, a la neteja viària i a la zona blava.

Defecacions de gossos
L’informe de l’any 2015 elaborat per Rúbio remarca que les defecacions de gossos al carrer continuen ascendint i, conseqüentment, la neteja viària també se’n ressent d’aquest augment respecte a les queixes presentades. Sobre aquest aspecte, Rúbio remarca en el seu balanç anual que “cal ser més contundent en les sancions per defecacions d’animals de companyia en els espais públics de la Seu" ja que afegeix que "és l’incivisme de certs propietaris de mascotes el que provoca la proliferació de brutícia”.  

Un altre aspecte que destaca el Síndic Municipal de Greuges de la Seu d’Urgell és el sistema de netejar els carrers amb ‘bufadors’, que “a més de perjudicar als treballadors que estan fent aquesta feina, ja que no van degudament protegits, contaminen el medi ambient amb la pols que provoquen aquests estris”.

Un altre tema que es destaca en aquest balanç són les queixes dels usuaris de la zona blava amb problemes tècnics dels dispensadors de tiquets d’aparcament i algun problema de tracte personal amb empleats d’aquest servei.
 
D’altra banda, un aspecte positiu que destaca Rúbio en el seu balanç anual és la disminució de les problemàtiques sobre atenció a les persones. Al respecte, assenyala que “entenc que des de Serveis Socials de l'ajuntament s’està portant a terme una gran tasca”.

Reptes i conclusions
Aquest informe-memòria de l’acció duta a terme pel Síndic Municipal de Greuges de la Seu d’Urgell conclou que els reptes de cara a l’any 2016 és resoldre aquells casos que provenen d’anys enrere, així com els que s’han generat durant el 2015 però que no han pogut ser resolts encara.

Com a conclusions més significatives que inclou Rúbio en el seu informe-memòria hi ressalta que “l’any 2015 no ha estat gens fàcil, més aviat diria que ha estat un any complicat i difícil, no tan sols per les noves queixes i consultes admeses sinó també per la necessitat imperiosa de solucionar aquells casos que han comportat queixes massa endarrerides, i que necessiten solucions definitives”.

Pel que fa a resoldre el problema de les defecacions de gossos, el síndic explica que ha proposat a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell que adopti un nou sistema que ja porten a terme d’altres municipis. Concretament, es tracta de fer anàlisis d’ADN de les femtes que es troben pel carrer i així poder localitzar els propietaris dels gossos que han actuat de manera incívica.

Com a punt final, Rúbio, que al vespre ha presentat la memòria al ple, reclama la col·laboració de tot el consistori a l’hora de desenvolupar la feina com a síndic-defensor del ciutadà.

queixes
síndic greuges
Àngel Rúbio
informe memòria
Seu Urgell
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic