L’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (Autea), en col·laboració amb Salut Mental, posa en marxa aquest mes un nou projecte social de suport domiciliari adreçat a infants de 6 a 9 anys amb trastorn de l’espectre autista (TEA). El programa s’anomena Treballem a casa de 6 a 9 i, de moment, es portarà a terme una “prova pilot” amb dos infants, segons va explicar la presidenta d’Autea, Inés Martí. 

La Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell ja porta a terme un programa que treballa amb infants de 0 a 6 anys tant a l’aula com a casa, “però als 6 anys el programa s’acaba”, va declarar Martí. I des d’Autea han considerat que “calien intervencions a casa” per “mostrar l’evolució d’aquests nens amb l’ajuda d’una intervenció a casa”, va insistir. 
Segons va afegir Martí, “no ha de ser un programa per a tothom”, sinó per aquells infants amb altes capacitats i que tinguin dificultats de socialització. En aquest sentit, va explicar que es farà un estudi dels infants que es poden incorporar al programa i a continuació, un sorteig per determinar els dos que se’n beneficiaran. Entre un 40 i un 50% del projecte està subvencionat pel ministeri d’Afers Socials. 

Grup jove 
El grup terapèutic de Whatsapp que es va crear el mes de novembre passat i que aplega joves amb TEA que ja no tenen el suport de la classe el formen en l’actualitat vuit usuaris i “funciona molt bé”, va valorar Martí. L’objectiu, en aquest cas, és que els joves amb TEA “no es quedin aïllats ni tancats a casa” i per això queden entre setmana per fer-los partíceps de diverses activitats que realitzen en grup, com ara anar al cinema, o a veure alguna exposició. L’important és que aquestes persones que tenen dificultats per relacionar-se amb els altres “creixin en socialització”, va dir Martí. De moment, la iniciativa també està subvencionada per Afers Socials i s’està estudiant de cara al futur hi hagi una quota que assumeixin les famílies. 

La intenció, però, segons va comentar la presidenta d’Autea, és que el grup es pugui ampliar a d’altres joves que tinguin, per exemple, addiccions a internet o als videojocs. Es tracta d’un “programa preventiu”, va emfatitzar. Per aquest motiu, “creiem que creixerà amb persones que no tinguin TEA”, va concloure.