Diari digital d'Andorra Bondia
L’Àrea de Medicina Legal i Forense està ubicada a l’edifici de les Boïgues.
L’Àrea de Medicina Legal i Forense està ubicada a l’edifici de les Boïgues.

Baixen els informes forenses sobre valoracions conflictives de danys


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Els  reconeixements medicoforenses que l’Àrea de Medicina Legal i Forense (AMLF) practica cada any, han anat baixant els darrers exercicis fins a arribar, l’any passat, a 34 informes. Aquests habitualment són elaborats per dos metges, ja siguin adscrits i/o col·laboradors de l’àrea. Es tracta del treball de la secció contenciosa administrativa que fa l’AMLF.  Els metges forenses duen a terme els reconeixements i valoracions de danys corporals quan una persona discrepa de l’examen que li ha fet la CASS i després d’un segon peritatge fet per un metge extern. L’any 2017 van ser 46 les valoracions efectuades, i l’any passat, un total de 34, la xifra més baixa dels darrers 12 anys.
Aquesta tendència a la baixa es preveu que tornarà a canviar perquè hi ha la intenció de  posar la figura del metge forense al tribunal que ha de dirimir sobre les altes o invalideses, juntament amb el metge de la CASS i un pèrit, perquè dictin l’informe mèdic final que el consell d’administració ha de validar en cas de conflicte. 
L’AMLF, per altra banda, també forma part de les comissions mèdiques que han d’examinar els treballadors de l’Administració pública a requeriment del ministeri de Justícia i Interior. 
L’any passat van ser set les comissions mèdiques que van efectuar per avaluar funcionaris, sobretot dels cossos especials. Dos d’elles han estat revisades i complementades, i finalment el valor d’aquestes comissions ascendeix a nou. 
En aquestes avaluacions es tracta de veure si l’estat de salut, tant físic com psíquic del funcionari en qüestió que se sotmet a l’exploració després d’un període de baixa laboral, millora i pot retornar al seu lloc de treball d’origen amb totes les garanties, tant per a ell com per a tercers. En l’informe elaborat pels metges forenses que formen part del comitè mèdic que avalua el treballador de l’Administració pública, s’indica quines funcions concretes pot desenvolupar, i en cas que no pugui seguir fent les tasques que feia, se li pot proposar un canvi de lloc de treball. Les dades dels darrers anys no segueixen cap tendència perquè són xifres sobre funcionaris que han passat per una baixa. Així, el 2016 es van fer sis comissions mèdiques al respecte, el 2017 en van ser 17, i finalment l’any passat se’n van fer 7.  

 

baixen
informes
forenses
valoracions
conflictives
danys
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic