Diari digital d'Andorra Bondia
Bars, restaurants, centres esportius i parcs infantils paguen el rebrot
Bars, restaurants, centres esportius i parcs infantils paguen el rebrot

Bars, restaurants, centres esportius i parcs infantils paguen el rebrot


Escrit per: 
M.S.C.

L’augment de casos actius de Covid-19 detectats els darrers dies ha portat el Govern a prendre mesures addicionals per evitar la propagació del virus. Aquest nou paquet va adreçat principalment a atacar els espais on s’ha detectat que hi ha “més transmissió de virus”, en paraules del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Així, a partir d’avui, queda anul·lat el servei a les barres dels bars i es limita a dues les persones que es poden asseure per taula. A més, als restaurants el nombre màxim de persones per taula queda fixat en cinc encara que els clients formin part d’un nucli de convivència. El Govern també ha reiterat la necessitat de mantenir la distància entre taules.

A banda, als centres esportius i gimnasos queden anul·lades les activitats dirigides per grups a excepció d’aquelles que tinguin un protocol específic validat pel ministeri de Salut. A més, serà obligatori l’ús de la mascareta per a les activitats individuals, com també ho serà per a les activitats extraescolars. No s’estableixen limitacions en les activitats aquàtiques, però, ja que la transmissió del virus és pràcticament nul·la, tot i que sí caldrà utilitzar la mascareta abans i després de sortir de l’aigua. Cal recordar que a hores d’ara els gimnasos, piscines i activitats extraescolars infantils estan funcionant amb normalitat i amb l’ús de la mascareta.

Una mala notícia per als nens i nenes és el tancament dels parcs infantils. Benazet va argumentar que és un dels llocs on s’han observat contagis perquè hi ha interacció entre infants de diferents unitats de convivència i també entre adults. A més, es limita les reunions de familiars o amics a cinc persones (a excepció que el nucli convivent sigui superior a aquesta xifra); els assistents a batejos, comunions i casaments no podran ser més de deu; i per als funerals caldrà un protocol per a les misses, no es permeten les reunions als tanatoris i el màxim de persones que poden assistir a un enterrament es limita també a deu.

Quant als centres sociosanitaris, s’anul·len les sortides dels residents amb pernoctació, i als hospitals es limiten les visites als pacients ingressats seguint les indicacions del centre hospitalari. També per als llocs de treball es demana limitar la interacció social i portar mascareta en els desplaçaments dins de l’espai. De la mateixa manera es recomana el foment del teletreball quan no es pugui garantir la distància de seguretat o els treballadors hagin de fer-se càrrec del fill, per exemple. I és que malgrat que els metges de capçalera han constatat un volum important de contagis a la feina, el ministre de Salut va matisar que això es produeix en el moment de descans (per exemple al bar en el moment d’esmorzar o prendre una cervesa).

A l’últim, es fixen mesures per a fumadors, “un moment de risc”, va dir Benazet. A banda de la prohibició de fumar a la via pública tampoc es permet fumar en grup a l’exterior d’oficines o bars. Sí que es pot fumar individualment, aturat i aïllat. Així doncs, es pot ser multat en ser sorprès fumant mentre es camina pel carrer o en grup. Per controlar aquest nou plec de mesures, el Govern va anunciar que reforçarà els controls als bars i restaurants, gimnasos i al carrer.

Tant el cap de Govern, Xavier Espot, com el ministre de Salut van destacar que aquestes mesures aprovades ahir són temporals i tenen per objectiu reduir la taxa de reproducció de la malaltia per sota d’1 (ara es troba a 1,45). Així, d’aquí a quinze dies es podran revisar en funció de l’evolució del virus. També van indicar que totes elles són d’obligat compliment a excepció del teletreball, i per tant es pot sancionar l’incompliment amb la Llei de sanitat.

Espot va acceptar que amb les mesures adoptades ahir s’ha prioritzat l’activitat laboral per sobre dels moments lúdics. “A tots ens agrada anar amb la família o un grup d’amics a sopar en un restaurant, però ara no és la prioritat”, va dir el cap de Govern, que va remarcar que del que es tracta és de “salvar l’economia” en la “situació dramàtica” que s’està vivint, ja que un nou confinament seria “molt difícil de superar per l’economia”. És també amb l’objectiu de mantenir l’activitat laboral i escolar que s’ha mantingut l’aforament al transport públic al 75%, seguint sempre les normatives de protecció.

Amb aquestes noves mesures, el que es vol és anticipar-se per evitar un col·lapse del sistema sanitari i “fer tot el possible per salvaguardar el teixit productiu i els llocs de treballar”, evitant el tancament generalitzat de totes les activitats. Espot va assegurar que les mesures són “ponderades i reflexionades” i se sustenten sobre raonaments tècnics, tot i que va acceptar que per a alguns sectors econòmics poden semblar que no estan fonamentades. És per això que el cap de Govern va reiterar que l’executiu estarà “molt amatent” a les conseqüències econòmiques d’aquestes decisions i va prometre iniciatives per intentar compensar aquest greuge. També va demanar als propietaris d’establiments que en cas de presenciar agrupacions de persones sense protecció intervinguin per acabar amb aquests comportaments, ja que això també suposa un risc per a la supervivència del seu local i pot obligar el Govern a prendre altres decisions més dràstiques, com ara obligar als establiments a tancar més d’hora.

Relativa tranquil·litat
 El Govern va deixar clar que no estem en un moment similar al primer rebrot, quan el sistema sanitari estava en perill. Espot va parlar d’un missatge de “fermesa” i “relativa tranquil·litat”. La taxa de reproducció de la malaltia “no és enorme”, va dir el titular de Salut. Amb tot va remarcar que amb la incidència alta que hi ha actualment “fa difícil gestionar una taxa de reproducció d’1,5”,  ja que amb l’elevada densitat demogràfica, l’afluència de turistes i el costum dels ciutadans de desplaçar-se cada cap de setmana a l’estranger fa que Andorra sigui un país amb una alta incidència del virus.

Preguntat també per les recomanacions que fa el Govern per a les persones que es vulguin desplaçar a Madrid, Espot va remarcar que l’executiu no és partidari de línies vermelles i va apel·lar al civisme i la responsabilitat. Això vol dir distanciament físic, no assistir a indrets amb una gran concurrència, utilitzar la mascareta i rentar-se les mans freqüentment.

Els símptomes respiratoris inicials del coronavirus són similars als de la grip. La majoria de casos presenten algunes dècimes de febre, malestar general i mal de cap. En algunes persones també provoca pèrdua del gust o de l’olfacte.

Andorra
covid
bars
limitació
parcs
tancats
Comentaris: 1

Comentaris

Quina diferencia hi ha entre una classe dirigida al gimnàs i una activitat extraescolar? Perquè molts esports extraescolars no deixen de ser una clase dirigida. Tindrien q fer una distinció entre ells . No es el mateix una extraescolar de atletismei q una de Rugby o karate. La ultima no deixa de ser dirigida, mentre que a les primeres no hi ha contacte.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic