Diari digital d'Andorra Bondia
Un bar del centre històric d’Andorra la Vella, tancat.
Un bar del centre històric d’Andorra la Vella, tancat.

Bars tancats


Escrit per: 
M. P. / Foto: Facundo Santana

L’increment de la incidència del virus que s’ha registrat els darrers dies ha fet que el Govern hagi decidit prendre noves mesures per mirar de frenar els contagis. I els bars en són els principals damnificats. Des de la mitjanit d'aquest dimecres, quan entra en vigor el nou decret de mesures addicionals contra el coronavirus, aquests establiments queden tancats al públic i tan sols poden oferir servei per emportar-se. El ministre portaveu, Eric Jover, que ha comparegut acompanyat del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, han tornat a insistir que les dades recollides mostren que els bars ara mateix són el principal focus d’infecció i per tant, “malauradament hem de fer un pas més”, han justificat.

Un dels elements que ha portat el Govern a emprendre mesures més dràstiques és l’increment de la taxa de reproducció (RO). Benazet ha indicat que es troba a 1,8, quan dilluns estava a 1,23 i divendres era d’1,02. Una xifra que tot i les primeres mesures adoptades no s’ha aconseguit apaivagar. “No és que el virus tingui més força, no és que hi hagi més virus, és el comportament de la societat el que justifica que la RO que havia disminuït, en un moment determinat es torni a incrementar”, ha afirmat el ministre, que ha apel·lat “a la responsabilitat de tothom per seguir les mesures”, sobretot les bàsiques: distanciament, mascareta i higiene de mans.

Pel que fa als restaurants, es mantenen oberts, però l’horari d’atenció es restringeix. Podran oferir servei de 12 a 16 hores i de 19 a 24 hores. A més, a partir d’ara també hauran de tenir un registre individual dels clients “que facilitarà la traçabilitat en cas de contagi”. També es manté vigent que per cada taula només hi pugui haver 5 persones i que entre taula i taula s’hagin de respectar les distàncies de seguretat.

Incompliments

De fet, el ministre portaveu ha detallat que des de l’entrada en vigor de les últimes mesures ara fa 15 dies, s’han dut a terme 113 inspeccions en establiments de restauració i s’han detectat fins a 57 infraccions de les normes. Jover s’ha mostrat contundent a l’hora d’assegurar que si bé el procés sancionador no és ràpid, “acabarem sancionant a qui incompleixi les mesures”.

El decret de noves mesures, que estarà en vigor fins al dia 18, en certa manera amplia les que ja s’havien adoptat fins ara, ja que la majoria d’elles segueixen en vigor, com ara la limitació de reunions familiars o amb amics a cinc persones, el tancament de tanatoris, les restriccions als gimnasos o el límit de 10 persones en enterraments, casaments, batejos o comunions. Quant a les novetats explicades, cal destacar les que afecten els centres sociosanitaris: s’ha optat per anul·lar les sortides dels usuaris i impedir les visites de l’exterior.

En el cas dels actes culturals, es redueix l’aforament fins a un 30% i a més cal disposar d’un protocol específic validat pel ministeri de Salut. Quant als actes esportius s’ha decidit suspendre les competicions nacionals i pel que fa a les internacionals també queden suspeses excepte si les pot autoritzar el ministeri.
Als comerços s’ha decidit restringir més l’aforament i només es permet una persona cada quatre metres quadrats.

S’obren 27 expedients per incomplir l’aïllament domiciliari

Des que el Govern va començar a decretar mesures de seguretat contra la Covid-19, s’han fet 450 inspeccions que han derivat en l’obertura d’expedients sancionadors. De totes elles, 27 (6%) corresponen a persones que han incomplert l’aïllament domiciliari que se’ls havia demanat en ser contacte de positiu o per estar malalt. Un 67% (302) s’han donat per no portar la mascareta o fer-ne un ús inadequat i el 27% restant estan associades a incompliments per part d’establiments. Els infractors s’enfronten a multes que poden anar dels 300 als 1.000 euros.

De fet, saltar-se el confinament, a més de mantenir un alt nivell d’interacció social, sovint sense les mesures de protecció necessàries, són dels principals elements que ha assenyalat el ministre Benazet com a causants de l’expansió del virus. En aquest sentit ha remarcat que els comportaments inadequats “tenen unes conseqüències socials, econòmiques i per a la salut enormes”. El ministre ha admès que hi pot haver cert cansament, però ha recordat que “és una lluita llarga, de fons”, i que cal ser molt curosos per “evitar la transmissió”.

Així, s'ha anunciat molta més contundència per detectar aquelles persones, “una minoria”, han insistit, que no compleixen les normes, i de fet, ja s’han incrementat les inspeccions sumant inspectors de l’Administració, policia i agents de circulació. Benazet ha deixat clar que l’expansió del virus “està relacionada amb les actituds individuals” i per tant, ha afirmat: “Si qui té una situació de risc o està malalt no es queda a casa, no ens en sortirem. Aquesta és la clau. Evitar la interacció social i que qui estigui confinat es quedi confinat.” En cas contrari, ha advertit, “no podrem seguir el model de conviure amb el virus”. Per això ha recomanat ser “una mica nòrdics o japonesos” i “autodisciplinar-nos”.

 

Andorra
bars
tancats
coronavirus
covid
mesures

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte