Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d'aquesta tarda.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d'aquesta tarda.

Benazet afirma que "seria un error que la vacuna fos obligatòria"


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha deixat clar aquesta tarda que la vacuna contra el coronavirus no serà obligatòria. "Crec que seria un error que la vacuna fos obligatòria", ha manifestat en la roda de premsa d'actualització de les dades sanitàries, mostrant-se convençut que tal com ha passat fins ara, en el cas d'Andorra, "informant i responent a totes les preguntes crec que és la manera d'aconseguir la màxima adhesió a la vacuna. I no volent mai posar-ho com un element obligatori". El ministre ha remarcat que quan una vacuna es posa al mercat es fa després d'haver passat tots els filtres de seguretat i que si bé és cert que hi poden haver reaccions que afectin al pacient, "els casos que es reporten de reaccions són molt petites, insignificants al costat del mal que podria fer la malaltia per la qual l'estem utilitzant".

El titular de Salut també ha volorat com una "excel·lent notícia" el fet que la farmacèutica Moderna hagi anunciat que el vaccí en què treballa presenta un 94,5% d'efectivitat, si bé ha recordat que fins ara les proves que s'han fet han estat amb una mostra "molt petita" de població. Tant amb Moderna com amb la vacuna de Pfizer el Principat hi podrà tenir accés ja sigui a través dels convenis amb França i Espanya, a través del projecte Covax o fins i tot pel subministrament directe dels laboratoris. I és que Martínez Benazet ha anunciat aquesta tarda que s'han iniciat contactes amb les farmaceutiques citades per assegurar-se l'arribada del vaccí. "Farem el màxim esforç per tenir el nombre més elevat de dosis", ha assegurat, recordant, però, que inicialment es prioritzarà la vacunació de les persones grans i més vulnerables i el personal sanitari i sociosanitari, i posteriorment, "anirem baixant per tenir un ventall més ampli de persones vacunades".

Dades
Pel que fa a la situació epidemiològica, en les darreres 24 hores s'han notificat 42 positius nous que eleven els casos total detectats des de l'inici de la pandèmia a 5.914. Els casos actius són 1.008, 41 menys que diumenge i ja s'han donat 4.830 altres. A l'hospital hi ha 15 pacients ingressats, 3 menys que ahir. Concretament n'hi ha 7 a planta i 8 a l'UCI, dels quals 6 estan sota ventilació mecànica. En relació amb la unitat de cures intensives ha exposat que és on costa més que baixi la pressió perquè la majoria de pacients hi fan estades molt llargues, com és el cas de l'home de 66 anys que va morir diumenge, que segons el ministre feia més d'un mes que estava intubat i ventilat a l'UCI.

El ministre ha insistit, com en els darrers dies, que "les dades van sent progressivament més bones, sobretot la pressió sobre el sistema sanitari". "Les dades són esperançadores i si mantenim la tendència a la baixa en el nombre de casos per dia i la capacitat de diagnòstic, creiem que afrontarem amb molta força la perspectiva del desembre", ha indicat. En aques sentit ha explicat que els darrers tres dies la mitjana de casos nous és de 63 mentre que els darrers cinc dies se situa en 69,4. La taxa de reproducció (R0) és de 0,91, si bé l'obectiu és baixar-la per sota de 0,8. "Progressivament van baixant el nombre d'infectats per dia. Ho hem de prendre amb cautela però totes les mesures donen bons resultats", ha manifestat. Al Cedre ja no hi queda cap padrí amb la malaltia.

A les escoles hi ha 39 aules en vigilàcia activa, 14 totalment tancades i 25 amb alguns alumnes aïllats. El ministre ha insistit que als centres educatius els contagis "majoritàriament venen de casa i de la comunitat", i ha recordat que els infants són poc transmissors del virus.

Pel que fa a l’stop lab mòbil,  al Pas de la Casa va fer 113 proves el primer dia de funcionament. Durant l’estada a Santa Coloma, l’afluència va ser baixa i tan sols es van realitzar 201 TMA. Si se sumen les proves realitzades des de la posada en marxa de la instal·lació, que ha passat també per Encamp, Escaldes-Engordany i la Massana, s’enfilen fins a 4.042.

Test d’antigen abans de visitar els padrins
Des de mitjans de la setmana passada ja es fan test d’antigen en farmàcies, laboratoris, consultes mèdiques o en centres de salut laboral. Les proves van a càrrec dels ciutadans i Benazet les va recomanar especialment abans de visitar persones vulnerables o abans d’una trobada familiar. Un cop l’executiu comenci a fer les proves setmanals al 40% de la població, l’stop lab de l’aparcament de Prat de la Creu es mantindrà “però amb menys taules”. Benazet va avançar que el cribratge massiu es farà amb col·laboració de la Creu Roja, dels centres de salut laboral i dels centres mèdics de pistes que faran tests als seus empleats i als d’altres sectors.

Andorra
covid
benazet
vacuna
error
obligatòria
positius
nous

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

El senyor Martínez mes valdria que fes gestions amb els seus amics independentistes dels hospitals de Barcelona en comptes de dir obvietats.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte