Diari digital d'Andorra Bondia
Martínez Benazet en la roda de premsa d’aquest dimecres.
Martínez Benazet en la roda de premsa d’aquest dimecres.

Benazet confia tenir la vacuna de la Covid entre el desembre i febrer


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA

Les accions per tenir accés a la vacuna contra la Covid-19 dutes a terme pel Govern fan preveure que en menys d’un any s’haurà vacunat gran part de la població andorrana. Així d’optimista s'ha mostrat aquest dimecres el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha apuntat que entre el mes de desembre i febrer es pugui disposar del vaccí.
El ministre de Salut ha recordat que hi ha el compromís de França i Espanya per facilitar al Principat aquesta vacuna, esdevenint un dels primers països a tenir-la. Això faria possible subministrar-la a un 15% de la població (les persones més vulnerables i els professionals sanitaris), fet que actuaria de “tallafoc” de la malaltia. Andorra també participa en el projecte Covax, que cobriria en una primera tongada el 50% de la població.

A banda, de cara a aquesta tardor, el Govern preveu impulsar una campanya “més intensa” de la vacunació contra la grip. Malgrat que en un inici es va valorar estendre-la als infants, això s’ha descartat i finalment se centrarà en el personal sanitari i la gent gran (encara que potser es baixarà “una mica” l’edat). Això ha de permetre reduir la pressió a urgències, encara que els experts esperen per a aquest any menys presència de la grip gràcies a l’ús de les mascaretes.

40 Nous positius

El nombre de positius per coronavirus ha crescut en 40 persones des de la darrera actualització i ja arriba als 1.301 (446 si només ens fixem en la segona onada). Segons les dades ofertes per Salut, a hores d’ara hi ha 310 actius i 938 recuperats, quatre més que dilluns. Una dada positiva és la disminució de la pressió a l’hospital. Aquest dimecres només hi havia ingressats dos malalts tenint en compte que es van donar dues altes –el pacient provinent de la Seu d’Urgell i un altre que estava ingressat a planta–. A més a més, Benazet ha celebrat que dels dos pacients atesos al centre cap d’ells està a l’UCI.

Així mateix, el ministre de Salut ha posat en relleu que a atenció primària i a urgències la pressió per aquesta malaltia és “mínima” i que la majoria de nous diagnosticats són fruit del seguiment que es fa dels casos reportats. També ha reiterat que la situació no és comparable amb la viscuda el mes de març gràcies als cribratges. Quant a la taxa de reproducció (RO) està lleugerament per sota d’1.

 

Govern veu difícil reduir les quotes tot i que prioritzarà els aturats

Malgrat l’increment de l’atur arran de la Covid-19, no es preveuen grans canvis en les quotes per a la temporada d’hivern. De fet, es considera que aquestes són “una necessitat” motivada per l’estacionalitat hivernal, ja que “hi ha alguns perfils difícils de cobrir amb gent del país”. Amb tot, el ministre portaveu, Eric Jover, ha assenyalat que caldrà primer contractar els inscrits al Servei d’Ocupació i després buscar a l’estranger. Aquest dimecres són 914 les persones aturades inscrites. Per donar resposta a aquesta situació, el Govern va llançar un programa de foment de la contractació per al sector públic amb el qual ja s’han empleat 113 persones. Aquest dimecres s'ha aprovat un programa similar per al sector privat. El Govern oferirà ajuts de 350 euros al mes per treballador. S’hi podran adherir persones que no estan inscrites prèviament a Ocupació i es permetran contractes parcials.

Redacció del projecte de la rotonda del Punt

El consell de ministres ha aprovat l’adjudicació de la redacció del projecte definitiu de la rotonda a l’altura de la borda Sabaté, a la carretera General 1. Així es dona resposta a la licitació que va endegar-se el 15 de juliol a través d’un concurs nacional i al qual s’han presentat quatre empreses. L’adjudicatària dels treballs de creació d’aquesta nova rotonda serà l’enginyeria Suport EC, Sau. L’empresa té ara un termini de set mesos per redactar el plec de base dels treballs que es volen fer a la zona. Aquesta nova rotonda era una vella reivindicació del Punt de Trobada, que amb la prohibició del gir a l’esquerra se sentia perjudicat.

Permís retribuït

El Govern ha adequat el reglament per garantir un permís retribuït per a un dels membres de la unitat de convivència perquè tingui cura del fill en cas que aquest hagi de fer aïllament.

Penitenciaris

El Govern ha aprovat el nomenament de dos nous agents penitenciaris. Un cop finalitzat el procés selectiu, els agents s’incorporaran al cos com a agents en període de formació.

CASS

A partir de l’1 d’octubre del 2021, tots els fulls de cotització de la CASS es presentaran mitjançant certificat digital. Els patrons amb un sol treballador ho poden fer en format paper fins al 30 de setembre del 2021.

 

 

 

 

 

 

 

vacuna
covid
ocupació
programa ocupacional
aturats

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte