Diari digital d'Andorra Bondia
Els participants en la jornada han intervingut de forma telemàtica.
Els participants en la jornada han intervingut de forma telemàtica.

Benazet: “un dia caldrà demanar responsabilitats als antivacuna”


Escrit per: 
Meritxell Prat

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, es manté contundent en la seva defensa de l’eficàcia de les vacunes contra la Covid-19 i una vegada més ha carregat contra els moviments contraris a aquests fàrmacs. “Un dia s’hauran de demanar responsabilitats a les persones que amb informacions falses ataquen i preconitzen posicions antivacuna”, ha afirmat en el marc de la jornada inaugural de la posada en marxa de la secció d’Andorra de la Societat Catalana de Biologia. En la seva intervenció, el ministre ha admès que al Principat hi ha “un moviment antivacuna molt potent”, i com ja ha explicat en altres ocasions ha assegurat que sense els nivells de vacunació assolits al Principat, la sisena onada de la pandèmia no s’hauria pogut afrontar de la manera que s’ha fet, sinó que hauria necessitat un confinament com el de la primera onada.

En l’àmbit de les vacunes, precisament, ha destacat el fet que “no vam titubejar” en l’administració del vaccí d’AstraZeneca, i a diferència d’altres països de l’entorn no es va aturar la inoculació del fàrmac, un fet que considera que va ser de molta ajuda per afrontar els mesos següents amb menor impacte del virus. Segons ha detallat, un 60% de la població del país porta la pauta completa de la vacuna britànica.

La intervenció del ministre en la jornada que portava per títol Gestió diferencial a Andorra contra la Covid-19, ha servit per explicar com s’ha dut a terme la gestió de la pandèmia al país, tenint present les fortaleses i febleses, i ha exposat, també, la situació actual de la crisi sanitària. En aquest sentit ha posat molt l’accent en l’important esforç econòmic que s’ha dut a terme per reforçar el sistema sanitari, de manera que s’ha aconseguit no arribar a saturar-lo. En total, entre el 2020 i el 2021 el Govern ha destinat 16.319.817 euros al sistema sanitari. En destaquen, especialment, els 7,9 milions invertits en material diagnòstic pel SAAS (4,8 milions el 2020 i 3,2 el 2021), 2,6 milions en recursos humans i pràcticament 1,8 milions en farmàcia i vacunes. Durant aquests dos anys també s’han invertit 2 milions en instal·lacions i equipaments, 952.470 euros (entre 2020 i 2021) per a l’Oficina Covid i 892.573 en la Creu Roja.

Situació actual

Benazet ha reconegut, això sí, que actualment Andorra presenta la incidència acumulada més alta de tot el món. Concretament se situa en 42.743 casos per cada 100.000 habitants, superant els 35.772 de les Seychelles, el 34.728 de San Marino i els 28.668 d’Israel. “Potser està magnificada perquè des del primer moment hem fet un esforç important en el diagnòstic”, ha apuntat, i ha remarcat també que en contrapartida, la taxa de letalitat és una de les més baixes d’Europa i se situa en el 0,49% el dia 5 de gener.

Sobre la sisena onada ha explicat que presenta dos corbes, la primera provocada pels contagis de la variant Delta que es van donar a la tardor, i la segona per l’arribada d’Òmicron. Tot i així considera que “ara ja anem de baixada”, excepte en la franja de 0 a 14 anys, on els contagis segueixen amb tendència a l’alça. De fet, segons les dades facilitades pel Govern, avui s'han registrat 381 positius nous i 555 altes, de manera que el total de casos actius s'ha reduït de 174, quedant en 4.794. 

Pel que fa a la pressió sobre el sistema sanitari, a l’hospital hi ha deu pacients ingressats, un més que dilluns. De tots ells, 6 es troben a planta i 4 a l’UCI (3 dels quals ventilats mecànicament). Com ja s’ha anat dient els darrers dies, Benazet ha indicat que cap dels pacients de l’UCI tenen la variant Òmicron i que dels pacients que s’han hagut d’hospitalitzar per aquesta variant, tots són no vacunats, excepte un cas d’una persona que es troba, però, en un procés d’immunosupressió.

Quant a les escoles, hi ha 72 aules sota vigilància activa, 19 més que el dia anterior. D’aquestes, 17 estan totalment tancades i 55, parcialment. A més, hi ha 230 classes en vigilància passiva.

Des del Govern també s'ha indicat que ja s’han administrat 152.941 vacunes. D’aquestes, 57.751 són primeres dosis, 56.977 segons i 38.213 terceres.

D’altra banda el ministre de Salut també ha avançat que ja s’ha pogut tancar l’acord amb el Col·legi de Farmacèutics per abaratir el preu de venda dels tests d’antígens. La xifra exacta es preveu anunciar-la demà després del consell de ministres, però ha indicat que estarà “molt a prop dels dos euros”.

Per últim, i sobre l’evolució de la pandèmia, s'ha mostrat optimista però cautelós, “perquè la pandèmia ja ha donat moltes voltes”, però ha afirmat que “s’albira un futur molt millor”, amb una evolució cap a la fase endèmica de la malaltia.

Una oportunitat per a la recerca i la col·laboració

La nova secció d’Andorra de la Societat Catalana de Biologia (SCB), que està coordinada per la doctora Gemma Daina i formada, també, per Adrià Archilla, Miriam Daravano i Arnau Calvet, s'ha presentat avui en públic. En la jornada també hi han participat la doctora Cristina Royo, el biòleg i bioinformàtic Joel López, i el responsable del laboratori nacional d’epidemiologia David Vilanova. Cadascun d’ells ha presentat una ponència emmarcada en la gestió de la pandèmia.

López ha recordat els sistemes de detecció i prevenció que s’han tingut a l’abast; Vilanova ha explicat la tasca del laboratori nacional i els reptes de creixement lligats a la recerca en el camp de la genòmica, mentre que Royo ha exposat els estudis científics que s’han tirat endavant en l’àmbit de la Covid. Tant els participants andorrans com els membres catalans de l’SCB han posat en relleu la importància d’apostar per la recerca com una oportunitat de diversificació, així com les portes que s’obren pel que fa a col·laboració internacional en aquest camp.  

Joan Martínez Benazet
Societat Catalana de Biologia
David Vilanova
Gemma Daina
Adrià Archilla
Miriam Daravano
Arnau Calvet

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Sr. Benazet perque no surts a la tv i dius aixo que vas dir abans , al menys podries demanar disculpes ! Sou males persones i no mereixeu cap carrec public

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte