Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra Sílvia Calvó i el director de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel.
La ministra Sílvia Calvó i el director de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel.
La instal·lació de plaques fotovoltaiques és un dels conceptes subvencionats pel pla Renova.
La instal·lació de plaques fotovoltaiques és un dels conceptes subvencionats pel pla Renova.

‘Boom’ de reformes energètiques


Escrit per: 
E. Arasa / FOTOS: Agències / Bondia

El pla Renova d’ajuts a les reformes que, entre altres, promoguin la millora de l’eficiència energètica dels edificis s’ha hagut de tancar a començament d’octubre per esgotament de pressupost, un pressupost que inicialment era d’1,5 milions d’euros i que el Govern va haver d’ampliar amb 300.000 euros addicionals. L’augment de les sol·licituds ha estat notable, passant de 286 al tancament de l’any passat a les 366 d’aquest any, fins al punt que el Govern planteja incrementar novament el pressupost que hi destina i arribar l’any vinent als 2 milions d’euros, gairebé el doble dels 1,2 milions d’euros del 2020. 

En la roda de premsa de tancament del programa, que va tenir lloc ahir al migdia, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va voler subratllar “el rol del ciutadà en la transició energètica” i va atribuir el creixement experimentat, de l’ordre del 28% pel que fa al nombre de sol·licituds, a una major conscienciació en matèria ambiental i de lluita contra el canvi climàtic: “els ciutadans estan cada vegada més conscienciats i aprofiten les eines que els ofereix l’Administració”, en aquest cas uns ajuts per a la rehabilitació del parc immobiliari, la millora de l’eficiència energètica dels edificis i la instal·lació d’energies renovables.

Calvó va celebrar “l’èxit del programa”, que un any més ha hagut d’incrementar la dotació pressupostària inicialment prevista per fer front al màxim de sol·licituds. Així, la titular de Medi Ambient va destacar que la dotació final per al 2021 ha estat d’1.800.000 euros, xifra que suposa un increment del 48% respecte a la dotació total per a l’any 2020. “Creiem fermament en aquesta eina de canvi i d’impuls de la transició energètica que dona resposta a les necessitats de la ciutadania”, va afirmar la ministra.

L’import total dels ajuts sol·licitats ascendeix a gairebé 2,9 milions d’euros. Com cada any, la xifra supera la dotació pressupostària del pla, però en el cas dels ajuts aprovats, aquests acaben anant a compte del pressupost de l’exercici següent. Entrant al detall, el 55% de les sol·licituds han anat encaminades a la millora de l’eficiència energètica dels edificis i el 24% a la instal·lació d’energies renovables.

Afavorir el lloguer
A l’hora d’atorgar els ajuts, que globalment poden arribar a subvencionar fins al 40% del cost de la reforma, s’ha tingut en compte si l’actuació tenia com a finalitat entrar un habitatge al mercat de lloguer, fet que permetia rebre fins a un 15% més de subvenció. D’aquesta manera, el director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, calcula que gràcies al pla Renova hi ha “50 habitatges que s’han incorporat de nou al mercat de lloguer”.

De les 366 sol·licituds del 2021, 87 corresponen a la nova línia d’ajuts per renovar els sistemes de calefacció. Dins d’aquestes, 57 estan relacionades amb la instal·lació de sistemes de calefacció amb energies renovables (aerotèrmia, biomassa o energia solar tèrmica). Pel que fa a la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a la generació d’electricitat, hi ha hagut 41 sol·licituds específiques amb aquesta finalitat. En l’actualitat, i segons ha detallat Miquel, el parc d’instal·lacions fotovoltaiques és de “110 instal·lacions a tot el territori”.

L’impuls de les rehabilitacions ha suposat 86 milions per al sector

Les xifres globals assolides pel pla Renova des de la seva posada en marxa ara fa deu anys confirmen que és una eina “totalment consolidada i utilitzada per la ciutadania”, segons va manifestar el director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel. Així, en el període 2011-2021, el pla ha rebut un total de 2.294 sol·licituds d’ajuts, havent-se tramitat 13 milions d’euros en subvencions directes i 16,6 milions d’euros en préstecs preferents. Del total demanat, el Govern ha atorgat 10,8 milions d’euros d’ajuts i 13,6 milions d’euros de préstecs preferents. 

Segons els càlculs de Medi Ambient, i tenint en compte el cost global de les obres a les quals han anat destinats aquests ajuts, el pla Renova ha tingut una repercussió sobre el teixit econòmic del país de 86 milions d’euros. Els programes concrets que constitueixen el pla s’han anat modulant al llarg del temps. En aquest sentit, la ministra Sílvia Calvó va avançar que, si s’hagués d’incorporar alguna nova línia, seria d’acord amb el sector. 

 

pla Renova
medi ambient
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic