Diari digital d'Andorra Bondia
La bretxa salarial és més marcada en el sector privat que en el públic.
La bretxa salarial és més marcada en el sector privat que en el públic.

Bretxa salarial de 440 euros el 2020


Escrit per: 
Redacció / Foto: A. G.

Les dones assalariades guanyen de mitjana 1.903 euros nets al mes i la mitjana dels homes suposa 2.340 euros nets, cosa que representa una bretxa aproximada del 440 euros. Les dades corresponen a l'any 2020 i les ha fet públiques avui el deparament d'Estadística en el marc de l'enquesta de forces del treball. De fet, segons s'explica els homes tenen una concentració relativa més elevada en remuneracions altes que les dones. Així, el 37,2% dels homes ingressen més de 2.402 euros nets al mes, enfront del 22,2% en el cas de les dones. En les remuneracions més baixes passa el contrari: el 39,6% de les dones obtenen una remuneració inferior a 1.497 euros nets al mes, respecte al 21,1% dels homes. Una de les raons principals d'aquestes desigualtats en la mitjana i la distribució de les remuneracions és que les dones treballen més sovint a temps parcial i en sectors d'activitat menys remunerats que els homes.

L'enquesta també mostra les diferències salarials entre sector públic i privat. Així, l'any 2020 la remuneració mensual mitjana en el sector públic i parapúblic era de 2.618 euros, mentre que en el sector privat s’estimava en 2.012 € nets, derivat de l’elevada heterogeneïtat que hi ha al sector. Al sector públic i parapúblic s’evidencia un menor desequilibri salarial entre homes i dones. Així, al sector públic la diferència del que cobren homes i dones és de 330 euros (2.810 euros de salari mitjà pels homes i 2.480 euros per a les dones), mentre que al privat s'enfila fins als 539 euros (2.258 euros de salari mitjà el homes i 1.719 euros les dones).

Entre els assalariats que reben remuneracions superiors a 2.402 euros nets destaca el 52,4% del sector públic i parapúblic. Per contra, el 34,9% dels assalariats del sector privat tenen una remuneració inferior a 1.497 euros nets al mes.

Edats

Com es constata amb caràcter general en els estudis sobre mercat laboral, la remuneració mitjana mensual s’incrementa progressivament amb l’edat, aconseguint els màxims entre 45 i 54 anys. Els ocupats més joves es concentren en les remuneracions més baixes, mentre que els treballadors de més edat tenen un pes relatiu més gran en les remuneracions més elevades, exceptuant els grups d’edat propers a la jubilació. Les remuneracions més elevades dels assalariats de més edat estan determinades per una proporció més gran de contractes indefinits, una antiguitat més elevada en el lloc de treball i més experiència laboral.

Igualment, les remuneracions més baixes entre els grups més joves s’expliquen per una proporció més gran de treball a temps parcial i de contractes temporals, així com per una antiguitat més baixa. El 74,2% dels assalariats menors de 25 anys han rebut una remuneració inferior a uns 1.497 euros nets al mes durant l’any 2020. Entre els assalariats de 45 a 54 anys, el 42,9% se situa en el tram més alt de la remuneració mensual (més de 2.402 euros nets mensuals).

L’any 2020 s’observa que a  mesura que augmenta el nivell d’estudis, més elevades són les remuneracions netes. Aquesta relació es constata tant per als homes com per a les dones.

El 27,1% de les persones amb un nivell d’estudis obligatoris tenen una remuneració inferior a 1.497 euros nets al mes, mentre que per a les persones amb un nivell d’estudis secundaris la fracció disminueix al 17,7% i en el nivell d’estudis superiors aquesta proporció és només del 5,0%.

El 52,7% dels assalariats amb estudis superiors obtenen remuneracions en els trams superiors, és a dir, més de 2.402 euros nets al mes. En aquest tram de remuneracions més elevades se situen el 29,2% dels treballadors amb estudis secundaris, i el 16,3% de les persones assalariades amb estudis primaris.

Sectors
Les remuneracions netes mensuals mitjanes més baixes corresponen al sector d’activitat de comerç, hostaleria, transport, informació i comunicacions (1.814 euros nets), mentre que les remuneracions netes mensuals mitjanes més elevades es troben en els sectors d’activitats financeres, immobiliàries, professionals i tècniques (2.564 euros nets).

La remuneració neta mitjana mensual del personal directiu és la més elevada (3.443 euros nets), seguida de la dels tècnics i professionals científics i intel·lectuals (2.997 euros nets) i tècnics i professionals de suport (2.315 euros nets). En canvi, les remuneracions netes mitjanes mensuals més baixes corresponen als treballadors no qualificats i als treballadors dels serveis de restauració i comerç (1.350 eruos i 1.684 euros nets, respectivament).

Andorra
bretxa
salarial
salaris
enquesta
forces
treball
homes
dones
sous
estadística

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

OJALA JO GUANYES 2340 EUROS AL MES

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte