El Govern ha acordat allargar la gratuïtat del servei de transport públic com a mínim fins a finals de la legislatura, és a dir, fins el 2027. Així ho ha explicat el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transport i Mobilitat, David Forné, en una roda de premsa per fer balanç del primer any de gratuïtat del transport públic d’autobús per a residents i andorrans, i que ha comportat un augment del 70% dels viatges.

Després que l’1 de juliol del 2022 s’instaurés la gratuïtat del transport públic, ja fa poc més d’un any, la valoració que en fa el Govern és que ha estat un “èxit”, segons Forné. Els usuaris han incrementat fins gairebé els 6 milions entre el juliol del 22 i el juny del 2023 (dels 3,5 del període anterior, quan l’abonament mensual tenia un preu de 30 euros) i s’han registrat un 70% més de viatges, passant dels encara no 10.000 de mitjana diària als 16.209. Aquests usuaris han fet una mitjana de 14,6 viatges diaris i un 34,7% fa més de 15 viatges al mes. 

El 82% dels nous usuaris (que són el 56% del total de viatgers) feien servir fins abans de la gratuïtat el transport privat, segons una enquesta realitzada el passat octubre. Tot plegat es tradueix en què s’han tret uns 4.000 vehicles diaris de la xarxa viària, amb el conseqüent impacte positiu en la mobilitat reduint embusos i emissions de gasos, segons el secretari d’Estat. Concretament, les emissions s’han reduït en 1.500 tones de CO2, ha detallat el director d’Energia i Transport, Carles Miquel.

Així, s’ha decidit allargar la mesura “de manera permanent per aquesta legislatura”, ha dit Forné considerant que aquesta era “una notícia molt bona per a la ciutadania”, que al seu parer ha vist “la butxaca més plena”. La mesura té un cost per al Govern de 7 milions d’euros per enguany.

Amb tot, l’aposta passa per “continuar millorant el servei” i per això aquest octubre s’iniciarà un procés participatiu perquè  tothom pugui dir la seva per millorar tant freqüències com línies i d’altres. La voluntat és que el procés participatiu pugui allargar-se un mes i mig i es pugui “escoltar tothom” per així implementar les millores cap a finals d’any, segons el calendari exposat per Forné. 

Una de les millores en què ja s’està treballant és en la unificació dels abonaments, i una única targeta i tothom tingui la mateixa malgrat que ara siguin usuaris de la Magna, la Blava o la Jove.