Diari digital d'Andorra Bondia

Caçadors de papallones al Pallars


Escrit per: 
Redacció


El Museu de les Papallones de Catalunya, ubicat a Pujalt, al Pallars Sobirà, ofereix la possibilitat de fer sortides de camp i aprendre a caçar papallones. Alfons Dolsa, responsable del museu i encarregat de les sortides, explica que en una jornada es poden arribar a capturar unes quaranta espècies diferents d’aquests insectes.

Dolsa caça les papallones i les posa en una capsa per poder-les mirar millor. Un cop observades amb deteniment, les deixa altre cop en llibertat. Dolsa diu que és important saber com agafar-les bé perquè si no se’ls pot fer mal fins al punt d’arribar-les a matar. Entre les que es poden veure al Pallars, destaca l’espècie Parnassius apollo, protegida i en perill d’extinció.
Dolsa explica que en aquests itineraris s’ajuda la gent a interpretar la lletra petita de la naturalesa. Es fa una interpretació de la natura a través de les papallones i altres insectes. S’explica tot el que passa, processos com ara la depredació i les parades nupcials, i les espècies mimètiques amb el medi, que no es veuen. Dolsa assegura que amb els consells que dóna a la gent pot començar a veure els insectes, identificar-los i descobrir curiositats del seu comportament.
Amb una sortida d’un dia es pot veure entre trenta i quaranta espècies de papallones, uns quants insectes i aràcnids. Fins i tot es pot veure depredacions d’aràcnids. Dolsa diu que durant la sortida també explica les diferents espècies de papallones, si estan protegides, si estan en perill d’extinció o de què s’alimenten.
La joia del Pallars és la Parnassius apollo, una espècie protegida que està prohibit caçar perquè està en perill d’extinció. Aquesta espècie nota el canvi climàtic i per aquest motiu té problemes d’alimentació. Viu en zones alpines.
El responsable del museu manté que el Pallars Sobirà és una zona encara molt verge on es poden veure moltes espècies de papallones. Dolsa porta una llibreta en totes les sortides de camp que fa i, en cas de veure una nova espècie, la documenta i amb l’ajut d’un GPS la situa en un mapa de distribució de papallones en el territori que confecciona des de fa 35 anys. Aquest treball l’ha portat a tenir un fons de museu de prop de 25.000 exemplars.
El Museu de les Papallones de Catalunya ha estat estudiant, des del primer moment que es va inaugurar, el juliol del 2002, la zona del Batlliu de Sort, lloc on s’ubica la instal·lació. En aquest petit espai han descobert més d’un centenar de papallones diürnes, de les poc més de dues-centes que viuen a Catalunya. Per donar a conèixer aquest patrimoni s’ha inaugurat la Ruta de les Papallones, on el visitant pot veure volar la majoria d’aquests insectes, cadascun en la seva època i lloc.
Per divulgar aquest patrimoni s’han instal·lat panells i faristols amb indicacions de deu espècies i informació dels hàbitats, l’època i la planta nutrícia. I també és un complement excepcional, natural i didàctic la informació de totes aquestes relacions de les papallones, altres insectes, plantes i la resta d’animals, inclòs també l’home, que es troben en les indicacions i en els diferents exemples exposats al Museu de les Papallones.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte