Diari digital d'Andorra Bondia
El patinet que a principis de mes va aparèixer a la sortida de l’ascensor de la Quirola, a la capital.
El patinet que a principis de mes va aparèixer a la sortida de l’ascensor de la Quirola, a la capital.

Cada cosa al seu lloc, el patinet també


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: M. P. A.

Potser ho podríem dir també d’altres elements del mobiliari urbà, allò que estan fora de lloc perquè algú les ha mogut i no les ha deixat on tocava, però avui ens referim als patinets elèctrics que podem trobar a Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella i Escaldes amb parades en els més diversos indrets (hotels, aparcaments, benzineres). I també fora de lloc. I és que tot i que des de l’empresa es fan tres rondes al dia per les diverses parades i rodalies per comprovar l’estat de les bateries dels patinets i canviar-les si és el cas, i naturalment per revisar l’estat dels patinets en general, malauradament en podem trobar alguns a llocs on no toca, com ara a l’entrada d’un bloc de pisos, a la vorera d’algun carrer i també, com el d’aquest de la foto, perdut fa uns quants dies a la sortida de l’ascensor de la Quirola, a l’avinguda Príncep Benlloch, i que el servei de circulació de la capital es va emportar amb la grua. 

Precisament sobre aquests comportaments incívics, el propietari de l’empresa Muvif, Carles Porté, reconeix que tot i que no són molts, n’hi ha, i potser per això des de fa uns dies recorden a través de les xarxes socials que cal evitar aquestes actituds incíviques. I és que la gent, remarca, “no es llegeixen les condicions d’ús del servei”.  I no només “passen” de les condicions d’ús, perquè de fet, “si entres a l’aplicació és força intuïtiva”, sinó de mirar-se els plànols, ja que resulta que cadascun dels punts de recollida està senyalitzat en un mapa i fins i tot surt la foto del lloc amb la ubicació exacta, comenta Porté, que afegeix que “falta conscienciació sobre l’ordre” per part d’alguns usuaris. De tota manera, des de l’empresa afirmen que acaben trobant els patinets mal aparcats perquè cadascun té un localitzador que marca on està posicionat. I també poden arribar a saber qui ha deixat el patinet fora de lloc, perquè en cas que passi com amb el de la Quirola sigui aquest usuari negligent qui pagui la sanció corresponent. 

Potser hauria estat bé posar alguns rètols identificatius dels indrets on hi ha els patinets, però precisament no han optat per fer-ho d’aquesta manera, ja que “al final ficar rètols és embrutar” i de la mateixa manera que no es vol contaminar l’ambient i s’aposta per aquest tipus de mobilitat elèctrica, tampoc no es vol embrutar carrers i places amb cartells. Almenys aquesta és la intenció de l’empresa.  

El que està clar és que aquest estiu l’ús dels patinets elèctrics ha enlairat al vol. Així, van tancar el juliol amb 1.800 viatges, i va ser durant el Tour quan van tenir més requesta, fins a 300 trasllats diaris. I darrerament el que han observat és que hi ha força carreres que es fan de matinada. Hi ha dies que fins a una trentena, la qual cosa els sorprèn molt. Pel que fa als usuaris, un 70% són del país i un 30%, turistes. 

Porté explica que de moment han realitzat un gran esforç d’inversió en el centenar de patinets que tenen i que ho han fet “perquè hi creiem”, tot i que espera que a llarg termini puguin recuperar-la i treure’n benefici. Per les ubicacions de les parades fan acords amb privats i estan en contacte amb els comuns de la capital, de Sant Julià i d’Escaldes. El  que veu més complicat és fer arribar els patinets a la resta de parròquies, perquè aquí sí que veuen difícil recuperar la inversió. De tota manera, s’obren a nous vehicles elèctrics, i ara a més de patinets també “sortirem amb motos”, conclou.

cada
cosa
Seu
lloc
patinet
també
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic