Diari digital d'Andorra Bondia
L'espai per al vis-a-vis íntim.
L'espai per al vis-a-vis íntim.

Cada pres costa al dia 215 euros, un 15% més que fa quatre anys


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El cost que suposa al dia un pres al centre penitenciari de la Comella és actualment de 214,98 euros. Aquesta xifra suposa un increment d’un 15% respecte a fa quatre anys i que el Consell d’Europa va fixar en uns 186,4 euros. Aquesta quantitat situa el Principat en un dels països que gasta més en població reclusa. Si es miren les dades del 2014 facilitades per l’informe del Consell d’Europa, es comprova que Andorra és un dels estats amb un pressupost més alt dedicat a cada pres. Tot i estar molt lluny de l’import que hi destina Suïssa, San Marino o Noruega, que ja el 2014 era de 480, 348 i 345 euros respectivament. Per sota, en la franja mitjana, s’hi troba Espanya, que fa quatre anys pagava 59,7 euros per cada pres. I en el rànquing més baix, Ucraïna, Geòrgia i Croàcia, que el 2014 només invertien 3, 5 i 7 euros al dia per pres, respectivament. 
  Des del centre penitenciari, el seu director, Francesc Tarroch, va explicar que amb l’import actual, els gairebé 215 euros per pres, es cobreixen totes les despeses, tant de manteniment com de serveis: menjar, aigua calenta, llum, ordenances, calefacció, serveis mèdics així com d’infermeria, psicologia o psiquiatria. A més, també es destina una part d’aquesta quantitat a la reinserció social i laboral pagant-los cursos, formació i tallers laborals. Una de les causes que ha suposat un augment del cost per intern és, segons el director del centre penitenciari, “l’increment en les hores dels serveis professionals dedicats a la reinserció dels interns, i també en el servei de psicòlegs i psiquiatres”, va explicar Tarroch.
El director del centre penitenciari també va destacar que el cost xifrat per cada pres és el mateix si es tracta d’interns homes o dones. A més, també va apuntar que tots els serveis sanitaris i socials són els mateixos i sempre han d’estar actius sigui quina sigui la població reclusa. 
El darrer informe del Consell d’Europa manifesta que l’increment del cost per intern entre el 2005 i el 2015 ha sigut superior al 160%. Tarroch, però, va dir que l’augment no ha estat tant com figura al darrer informe europeu, i que “molts cops en aquests informes es tenen en compte certs conceptes que en altres informes posteriors no figuren”, va aclarir. 

La prova pilot del vis-a-vis íntim acaba al gener i es preveu un canvi d’horaris i dies del servei

Al gener s’acaba el període de prova del vis-a- vis íntim al centre penitenciari. Serà llavors, després de mig any en funcionament, quan es posaran sobre la taula diverses qüestions per analitzar i millorar. 
Des de la direcció han avançat que ja es preveu un canvi d’horari i de dies de la setmana. Fins ara, el servei el gaudeixen els interns que en poden fer ús els dies d’entre setmana, per tant laborables, i ara es preveu algun dia del cap de setmana, dissabte o diumenge. “També hi ha parelles d’interns que treballen el cap de setmana, però oferirem la possibilitat per si hi ha més demanda”, va dir Tarroch. El director de la Comella també va destacar que la impressió que tenen és que el servei és poc utilitzat perquè a les parelles “els fa vergonya venir per tenir un vis-a-vis íntim amb un temps determinat en un lloc vigilat”. També es revisaran els protocols i reglaments de funcionament. 

pres
Costa
215 euros
Dia
Comentaris: 1

Comentaris

Menys luxes i més pagar la pena que es una presó!!!! 215€ dia!! 6665€ mensuals per pres!!!! Algo falla. Massa personal? Mala gestió? Ministre deu estar content

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic