Diari digital d'Andorra Bondia
Marc Vila, entre Noemí Rodríguez i Marta Pujol, ahir al teatre de Les Fontetes.
Marc Vila, entre Noemí Rodríguez i Marta Pujol, ahir al teatre de Les Fontetes.

“Caldrà prorrogar els lloguers els anys que faci falta”, adverteix Vila


Escrit per: 
A. L. / Foto: Facundo Santana

La segona sessió del cicle '30 anys de Constitució: mirant cap al futur', organitzat pel PS, va reflexionar sobre l’habitatge.

“El problema de l’habitatge és estructural, no és una qüestió de cicles econòmics, i el tenim aquí per quedar-se. N’hem de ser tots conscients, les administracions, la general i la comunal, i també els propietaris, que han de ser conscients que apujar els lloguers sense sostre ens porta de cap al fracàs com a comunitat: no pot ser que fem marxar la gent a viure a la Seu, després a Organyà o més avall perquè aquí no poden viure”.

Podria semblar el diagnòstic d’un sindicalista com Gabriel Ubach sobre el que és probablement el  que més neguiteja els ciutadans. Però no. És el del raonador del ciutadà, convidat ahir a la segona taula rodona del cicle organitzat pel PS per celebrar el 30è aniversari de la Constitució i reflexionar sobre la Carta Magna. En aquesta ocasió, en matèria d’habitatge i amb Marta Pujol, vocal del comitè executiu del PS. I Marc Vila no parla d’oïdes. La meitat de les queixes que aquest any han arribat al Raonador han estat motivades per qüestions relacionades amb l’habitatge. Especialment, diu, cartes de rescissió del lloguer davant de les quals alguns llogaters no saben que tenen el dret a quedar-se al pis amb el corresponent increment de l’IPC: “Però hi ha propietaris que ho proven, a veure si cola”. Una allau com aquesta, atenció, no s’havia vist mai: “L’habitatge podia motivar un terç de les queixes, no la meitat, com en aquests primers mesos de l’any”. 

El preocupa, òbviament. I mentre no comencin a fer efecte les mesures que han de facilitar l’arribada de nous pisos al mercat del lloguer, Vila ho té claríssim: “A les autoritats se’ls ha d’exigir la pròrroga, el temps necessari fins que aquest parc es construeixi i arribi al mercat, sigui un any, siguin dos o siguin cinc. Els que faci falta i diguin el que diguin els propietaris. Amb la inflació del 7% que tindrem aquest curs, no vull ni imaginar-me el que passaria si no es prorroguessin els lloguers”.

Pujol, per la seva banda, va plantejar de nou la possibilitat que el dret a un habitatge digne, ara recollit a l’article 33 i, per tant, al capítol V de la Constitució, sigui considerat un dret fonamental com els recollits al capítol 3, que els fa directament exigibles pel ciutadà: “Això no vol dir que hàgim de córrer a reformar la Carta Magna ni que això ens resoldria el problema de l’habitatge”. Perquè la solució no arribarà abans del mitjà o llarg termini.

Mentrestant, el PS planteja la creació d’un índex de preus de referència i un registre d’habitatges buits “efectiu”, és a dir, que garanteixi que tots els habitatges buits paguin la taxa que els correspon, “i no com ara, que només la paguen 14 dels més de 6.000 que diuen que hi ha”. Paral·lelament, proposen exempcions fiscals per als propietaris que vulguin llogar el seu habitatge, i que els ingressos procedents de l’impost de transmissions patrimonials, que aquest any s’han triplicat, es destinin al fons per construir pisos socials.

Andorra
la Massana
les Fontetes
30 anys de Constitució
PS
Marc Vila
Marta Pujol
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic