Diari digital d'Andorra Bondia
Sílvia Calvó i Carles Miquel en la presentació de l’estratègia energètica nacional i de lluita contra el canvi climàtic, ahir.
Sílvia Calvó i Carles Miquel en la presentació de l’estratègia energètica nacional i de lluita contra el canvi climàtic, ahir.

Calvó assegura que els carburants mantindran la competitivitat actual


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: SFGA

Pel Govern, els importadors i distribuïdors de carburants s’han precipitat a l’hora de valorar l’impacte que tindrà en el sector l’increment dels impostos que es preveu aplicar en els hidrocarburs. “El sector no coneix la nostra proposta”, ha advertit la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. I és que segons ha assegurat, l’Executiu “no vol fer perdre la competitivitat” dels carburants i precisament la mesura en què es treballa preveu que aquesta competitivitat es pugui mantenir. La voluntat és treballar aquestes modificacions amb les empreses i amb aquest objectiu les dues parts es reuniran la setmana que ve.

Calvó ha explicat que, en el marc de l’estratègia energètica nacional i de lluita contra el canvi climàtic, el Govern ha previst l’aplicació d’una fiscalitat verda per taxar les emissions de CO2. Això, ha remarcat, és una de les eines que permetrà reduir els gasos d’efecte hivernacle i desincentivar l’ús dels combustibles fòssils. Aquestes mesures, que són les que es presentaran davant dels importadors i distribuïdors de carburants, tindran una repercussió positiva en els ciutadans, ha indicat.

L’estratègia energètica nacional i de lluita contra el canvi climàtic recull diferents accions encaminades a l’assoliment de la neutralitat de carboni l’any 2050 (és a dir, que el país emeti les mateixes emissions d’efecte hivernacle que pot arribar a absorbir). L’estratègia, que s’ha compartit amb comuns, associacions de defensa de la natura i d’altres actors públics i privats, es preveu aprovar abans de finals d’any i recull cinc programes d’acció que es desglossen en 17 activitats diferents. Un d’aquests programes és el que planteja la implantació d’un mercat nacional de crèdits de carboni així com d’altres eines fiscals. D’aquesta manera, si un actor assoleix un estalvi d’emissions d’efecte hivernacle pot vendre uns crèdits a d’altres actors que vulguin reduir la seva petjada, una transacció per la qual rebran una remuneració. Això genera un flux econòmic a favor de les accions que condueixen a una reducció de les emissions, i per tant ha de ser un “instrument catalitzador” en aquesta fita, ha dit el director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel. A banda, es contempla l’activació d’un fons verd per finançar les activitats previstes per l’estratègia.

D’altres programes fan referència a la descarbonització a través de mesures relatives a la mobilitat basada en el model elèctric o l’hidrogen verd i l’economia circular, entre d’altres. Així mateix, l’estratègia fixa analitzar progressivament el grau d’adaptació al canvi climàtic i fomentar solucions basades en la natura, com ara la gestió de la biomassa forestal. A l’últim, s’estableix un programa de sensibilització de la població i el sector empresarial en relació amb el canvi climàtic i també un programa d’innovació, recerca i observació sistemàtica.

Des del Govern s'ha recordat que la temperatura augmenta 0,36º C  per decenni des del 1970 i que les precipitacions s’han reduït en 50 litres per m2 els darrers 50 anys. Davant d’això cal actuar sobre els gasos d’efecte hivernacle, el 92% dels quals venen del sector energètic. Un pes important de les emissions prové de la mobilitat (el 76% de les quals són originades pels turistes, mentre que el 23% les generen la mobilitat dels residents). El 23% restant les calefaccions i aigua calenta sanitària i el 17% de la producció energètica.

 

 

carburants
fiscalitat verda
estratègia energètica nacional

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte