Diari digital d'Andorra Bondia
Deixalles abocades al medi.
Deixalles abocades al medi.

Calvó destaca que la fotodenúncia ha implicat més el ciutadà en la preservació del medi


Escrit per: 
Agències / Foto: M.P.

Aquest divendres passat més de 800 joves dels diferents sistemes educatius van participar en la jornada de neteja del medi, el Clean Up Day, una acció que pretén conscienciar els ciutadans sobre l’abocament de deixalles a l’entorn natural. Amb aquesta mateixa voluntat d’implicar la ciutadania en la preservació del medi, el 2012 es va posar en marxa des del ministeri de Medi Ambient la fotodenúncia, una via a través de la qual es poden fer arribar constatacions de diferents problemes mediambientals. La titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat en funcions, Sílvia Calvó, destaca que "el fet de fer accessible al ciutadà" eines com la fotodenúncia "ha permès que cada vegada estigui més implicat" en aquesta preservació. I defensa que hi hagi aquests elements que facin que la ciutadania sigui conscient del seu rol en aquesta conservació.

L’any passat el departament de Medi Ambient va rebre 145 denúncies o queixes relacionades amb agressions al medi, 45 de les quals van ser fotodenúncies. El més habitual, tal com es ve constatant al llarg dels anys, és que siguin els problemes relacionats amb l’abocament de residus els que de manera més freqüent denuncien els ciutadans. De fet, l’any passat el 47% de les fotodenúncies estaven relacionades amb aquest problema. Així, és habitual que es facin arribar a Medi Ambient fotografies en què es poden veure tot tipus de deixalles a l’entorn natural, des de rodes de vehicles a deixalles domèstiques i fins i tot mobles o vehicles. 

I si els residus abandonats encapçalen el rànquing de denúncies més freqüents, en segon lloc l’any passat hi va haver aspectes que afecten el paisatge, amb un 27%. En aquest apartat hi ha per exemple la constatació d’infraestructures i edificis deteriorats o barraques i naus en mal estat. Altre 18% estaven relacionades amb la contaminació de les aigües superficials, un 4% amb la contaminació lumínica i el 4% restant feien referència al medi atmosfèric, segons les dades facilitades des de Medi Ambient. Per resoldre aquestes denúncies des del ministeri es compta amb la col·laboració dels comuns, ja que sovint es tracta de problemes que són de la seva competència. Els ciutadans poden veure, a més, en quin punt de tramitació es troba allò que han denunciat, a través de la pàgina web de Medi Ambient.

Quant al volum de fotodenúncies que es reben cada any, cal destacar que es troben al voltant de la cinquantena, ja que l’any passat va ser 45, tal com s’ha esmentat, tot just una més que l’any 2017 i el 2016 es van situar en 52. En el que portem d'any ja s'han registrat divuit fotodenúncies, onze de les quals durant el mes passat.

calvó
destaca
deixalles
fotodenúncia
ciutadà
implicat
medi
preservació
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic