Diari digital d'Andorra Bondia
Calvó a la reunió de la comissió del Pla Nacional de Residus, ahir.
Calvó a la reunió de la comissió del Pla Nacional de Residus, ahir.

Calvó diu que el problema amb el cartró és econòmic i descarta ajuts


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Facundo Santana

El problema sobre la recollida selectiva del paper i cartró és econòmic. Ho va afirmar ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que va assegurar que no hi ha cap bloqueig del trasllat d’aquest residu. En aquest sentit, va indicar que el Govern ha contactat les administracions catalana i espanyola i aquestes han confirmat que no hi ha cap impediment per exportar a aquest país. Al mateix temps va atribuir l’acumulació d’estocs a Andorra al fet que els gestors conservin el cartró a les plantes en espera de poder-ne obtenir un preu més interessant. 

La situació de la recollida selectiva de paper i cartró va ser analitzada en la reunió de la comissió de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de Residus (PNR). Els gestors van sol·licitar comparèixer-hi al febrer i arran d’això, ahir es va acordar crear un grup de treball format per les empreses del sector, el Govern i els comuns que tindrà la primera reunió aquesta mateixa setmana. En tot cas, el Govern ja va avançar que descarta ara per ara subvencionar l’exportació de cartró. Així, Calvó va recordar que els comuns ja han accedit a deixar de cobrar per aquest residu i va afegir que per altra banda hi ha un mercat privat en el qual no hi ha incidit mai l’Administració. La intenció ara és estudiar amb més detall els aspectes econòmics relacionats amb aquest mercat, però la ministra va deixar clar que “l’Estat no entra a compensar les pèrdues del sector privat”. També va dir que els gestors no queden desatesos i que hi ha temps per trobar una solució. 
L’Associació de Gestors de Residus d’Andorra (Agreda) ja va alertar l’abril de l’any passat dels perills que planaven sobre la recollida selectiva. Preguntada sobre quines accions s’han fet des d’aleshores, Calvó va matisar que ahir va ser el primer cop que els gestors van informar “amb detall” la comissió de seguiment del PNR, ja que en la darrera reunió tan sols van apuntar que es preveia una variació a la baixa del preu del paper i el cartró i que això podia suposar problemes.
La situació del mercat del paper i cartró va provocar una caiguda del 15,9% del reciclatge d’aquesta fracció l’any passat respecte del 2018. De fet, la recollida domèstica ha crescut, mentre que la duta a terme pels gestors privats ha baixat 1.500 tones respecte del 2018. Així, segons el Govern hi ha unes 1.000 tones en estoc en espera de ser exportades. Tenint en compte aquest fet, la recollida es trobaria en unes xifres similars al 2018, manté l’executiu. Quant a la resta de fraccions, van créixer el 2019. El vidre ho va fer un 1,2%; els envasos un 2,4%, i la matèria orgànica un 13,1%.

Menys residus
També ahir es va informar que a Andorra es van generar l’any passat 135.369 tones de residus, un 1% menys que l’any anterior. Això vol dir que el 2019 es va produir 1.000 tones menys de brossa que l’any anterior. D’aquests, el 30% es van gestionar a Andorra i el 70% es van exportar. A això cal afegir-hi les 9.130 tones importades de la Cerdanya (que representen un 18,4% dels residus cremats al fron). També van baixar un 3% els residus urbans. De les 55.883 tones totals, 19.388 es van reciclar; 35.630 es van destinar a la valorització energètica; i 864 es van eliminar. El Govern atribueix aquesta reducció del volum de residus a les polítiques de prevenció i a la sensibilització de la població, que genera menys brossa.
Calvó va destacar que aquest any es tanca una etapa i amb ella es dona per assolit el PNR de residus creat al 2001 vigent fins aquest 2020. La ministra es va mostrar satisfeta per haver assolit els objectius del pla, principalment arribar al 50% dels residus urbans reciclats. També en aquest període s’ha fet un salt en infraestructures, va dir, com ara la posada en marxa del CTR o les deixalleries, entre d’altres.

El consum de bosses de plàstic es redueix un 35% des del 2017

El consum de bosses de plàstic s’ha reduït un 35% des del 2017, any en què va entrar en vigor el reglament que perseguia la disminució d’aquest producte. Això ha suposat evitar la distribució de més d’1 milió de bosses de plàstic associades a la compra, fet que s’atribueix al reglament citat anteriorment i a les campanyes impulsades. Calvó va explicar que la reducció de les bosses de plàstic d’un sol ús juntament amb la prevenció de residus seran uns dels principals elements que tractarà el nou Pla d’Economia Circular, que substituirà l’actual PNR. La previsió és tenir enllestit aquest pla, que “va més enllà de la gestió de residus” a finals d’aquest any. 

calvó
problema
cartró
econòmic
ajuts

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte