El ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, va posar en relleu que aquestes festes de Nadal han estat “quinze dies excepcionals” i en aquest sentit va recordar que entre el 23 i el 31 de desembre l’entrada de vehicles ha arribat a registres “històrics” que, de fet, no es donaven des de feia onze anys. 

Perquè això hagi estat així Camp destaca que s’han donat diferents factors que han estat favorables per a Andorra, com ara la poca neu als Pirineus i a altres punts d’Europa com els Alps; que el país ofereixi una oferta complementària a l’esquí que atregui més visitants; que cap dia s’hagin hagut de tancar els accessos amb França i que la situació econòmica a Espanya sigui millor, la qual cosa ha afavorit l’increment de les estades. D’aquesta manera, Camp va remarcar que hi ha hagut aquestes festes “menys dies de pont” i en canvi els resultats han estat “millors”. 

Turisme rus

Quant a l’arribada de turistes russos, el ministre va remarcar que fa tres mesos s’esperava una davallada respecte de l’any passat i que ara, d’acord amb les reserves, sembla que no serà així. D’aquesta manera, va celebrar que sembla que no es produirà una nova caiguda d’aquest tipus de client després de la important davallada de fa un any i espera que hi hagi hagut un “punt d’inflexió” a partir del qual es pugui anar recuperant el turisme d’aquesta nacionalitat. 

I és que les bones previsions d’ocupació per a aquestes festes nadalenques s’han complert i fins i tot en la darrera setmana han estat superiors al que es preveia inicialment. El director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Òscar Julian, destaca que ha estat un període “satisfactori” i, així, la setmana del 26 al 3 de gener l’ocupació es va situar al voltant del 90% i la darrera setmana, és a dir, a partir del 3 de gener i fins a Reis, els establiments han estat entre el 85% i el 90% i han superat d’aquesta manera les previsions, que eren d’entre el 70% i el 75%. Sobre els factors que poden haver fet que aquesta ocupació hagi estat tan elevada, va remarcar que “tot ajuda” i, en aquest sentit, el fet que les estacions oferissin unes bones condicions de neu quan a la resta del Pirineu i fins i tot a Europa no era així ha contribuït a assolir aquestes xifres.

Julian va recordar que aquesta temporada d’hivern és més curta que la d’anys precedents ja que Setmana Santa serà a finals del mes de març i, ja després, “la gent canvia de mentalitat” i tendeix més a anar a destinacions de platja. Malgrat això, creu que unes bones condicions de neu, gràcies a més a les darreres nevades, han d’afavorir l’arribada de turistes. És més, considera que els propers caps de setmana poden ser positius, si bé assolir bons nivells d’ocupació entre setmana serà “més complicat”. 

Grandvalira

Les bones condicions de la neu i la quantitat de quilòmetres esquiables en comparació amb les estacions de la resta de la Península han permès que Grandvalira hagi registrat unes xifres d’afluència de públic positives malgrat les condicions meteorològiques inusuals que han marcat l’inici de la temporada. Des del 21 de desembre fins al 6 de gener, es va acollir 248.072 esquiadors, i van ser el 28, 29 i 30 de desembre els dies amb més afluència. Les instal·lacions de l’estació van treballar a ple rendiment amb el 94% dels remuntadors oberts. 

Durant la campanya de Nadal Espanya i França han tornat a ser els principals mercats, consolidant-se, un any més, com els dos amb més presència a l’estació andorrana. Entre els visitants espanyols destaquen especialment els provinents de Catalunya, Madrid i València. 

Des del domini esquiable també es va destacar que les darreres precipitacions i les previsions de nevades pels propers dies han permès que Grandvalira torni a tancar el període nadalenc mantenint gran part de la seva superfície esquiable oberta i assegurant les bones condicions de la neu. Actualment, l’estació disposa de 165 quilòmetres i 104 pistes obertes, i es preveu que es vagi ampliant progressivament l’extensió esquiable. Pel que fa a l’estat de la neu, presenta entre 35 i 65 centímetres de neu pols.

A més, el domini va informar que l’1 de gener es va posar en funcionament, per segon any consecutiu, el servei de transport de passatgers entre la població francesa de l’Ospitalet i el Pas de la Casa, fruit de l’acord entre el Govern i l’Ajuntament d’aquest poble. Els dos costats de la frontera queden així connectats gràcies a un bus llançadora que facilita l’accés i la tornada d’Andorra als usuaris que es desplacin a l’estació de ferrocarrils SNCF de l’Ospitalet. El servei estarà operatiu cada dia excepte els dimarts i preveu tres viatges en els dos sentits. Els esquiadors de Grandvalira i les persones que tinguin una reserva d’estada a Andorra tenen prioritat per ocupar les places d’aquest mitjà de transport.