Diari digital d'Andorra Bondia
El Comú de Canillo va explicar ahir als veïns de Soldeu la fase 3 de les obres d’embelliment del nucli antic de la localitat.
El Comú de Canillo va explicar ahir als veïns de Soldeu la fase 3 de les obres d’embelliment del nucli antic de la localitat.

Camp: “Molts han entès que la febre constructiva que tenim no és viable”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Comú de Canillo

El Comú de Canillo ja es troba en la fase final per poder aprovar de manera definitiva la revisió del pla d’urbanisme parroquial (POUP). La corporació ja ha contestat les 195 al·legacions que els propietaris privats hi van presentar (aproximadament la meitat s’han estimat), i ara està a l’espera de rebre les consideracions dels diferents ministeris per poder-lo elevar a la Comissió Tècnica d’Urbanisme (CTU). Un procés que, “si tot va bé”, hauria de permetre aprovar el POUP cap a finals d’any. 

En aquest sentit el cònsol major, Francesc Camp, considera que la parròquia “ha fet els deures” en matèria urbanística per contribuir al canvi de model pel qual advoca, ara també, el Govern. Uns canvis que tot i que admet que no han estat “fàcils” de fer, considera que en general s’han acceptat “prou bé”. “Crec que molts propietaris han entès que la febre constructiva i el model que tenim no és viable”, afirma Camp després d’indicar que s’ha parlat amb la majoria de propietaris privats que han presentat al·legacions.

D’aquesta manera recorda que en el cas de Canillo “hem reduït l’edificabilitat gairebé un 50% en sòl urbanitzable, que és el 80% del sòl de la parròquia”, tot i que l’octubre passat “no hi havia el debat que hi ha ara”. I afegeix: “Tant de bo tot el país vagi cap aquí”. Recorda que en el seu cas s’han identificat “valls d’alt interès natural i aquí hem reduït dràsticament l’edificabilitat en molt terreny privat”, mentre que la reducció és menys notable a mesura que s’acosten als nuclis urbans. A més, també s’han previst canvis en els tipus de materials amb què s’han de fer les construccions. “S’han fet els deures, però això no treu que cal una política urbanística nacional a través de la LOGTU [Llei general d’ordenació del territori i urbanisme]”, indica, mostrant-se favorable al fet que els plans d’urbanisme no hagin de ser potestat exclusiva dels comuns, “hi ha d’haver una coherència urbanística”. Per tant,  “tot el que sigui construir qualitativament ens hi trobaran”.

Tot i no defugir la necessitat de millorar la llei del sòl, el mandatari canillenc remarca que els canvis que han fet ells s’han dut a terme amb la llei actual, per tant, “dona marge, per mi és una bona llei. S’ha d’actualitzar, però també cal ser valents”, reconeix.

Per tot plegat Camp assegura que comparteix la visió del cap de Govern, Xavier Espot, que cal un canvi de model constructiu si bé deixa clar, també, que “cal continuar construint perquè és un sector important, però cal treure les puntes de bombolla constructiva o immobiliària i construir amb criteris sostenibles i normes més estrictes”.

Nou pla
El nou pla d’urbanisme de Canillo, va defensar, només redueix un 20% l’edificabilitat en els llocs més propers als nuclis urbans i “encara es poden fer blocs de pisos i si la parcel·la és gran es poden fer edificis grans”. Així, la voluntat ha sigut “reduir segons el lloc on tens el terreny”, i protegir les valls naturals, mentre que en tot el que és sol urbà consolidat “no hem tocat gaire cosa”.

Encara que en general considera que els propietaris afectats han entès els canvis, especialment un cop s’ha pogut parlar amb ells i explicar-los els motius que han portat la corporació a actuar d’aquesta manera, admet que “segurament” algun cas de desacord pot acabar a la Batllia. I és que un cop el Comú desestima una al·legació, el propietari pot tornar-la a fer davant la CTU. Si aquesta també la desestima ja només queda acudir a la Batllia. Amb tot, recórrer a la via judicial no atura el procés d’aprovació del pla.

Inversió d’un milió d’euros per embellir el nucli antic de Soldeu

El Comú de Canillo va explicar ahir als veïns de Soldeu la fase 3 de les obres d’embelliment del nucli antic de la localitat. Els treballs, que es faran per fases i duraran sis mesos, inclouen l’arranjament i canvi de serveis bàsics soterrats (xarxes d’aigua pluvial, residual i potable; enllumenat públic i telecomunicacions), a més d’una millora estètica. La inversió per a aquest any és de 941.687,93 euros. 
Segons es va informar, en aquesta fase s’embellirà la totalitat del carrer Major, incloent-hi la plaça de l’Estudi i l’acabament de la plaça del Piol. La calçada i les voreres es faran amb pedra de granit, completant alguns trams amb asfalt. A més, al carrer de l’Estudi es crearà una plaça. També s’ha previst posar plaques a terra davant de cada propietat, amb el nom de la casa pairal i la marca del bestiar.

Durant la reunió els veïns van demanar de poder fer el carrer Major exclusivament per a vianants, petició que el Comú tindrà en compte un cop acabin les obres.

De cara al 2023 es preveu finalitzar l’embelliment del nucli antic de Soldeu amb la quarta i darrera fase, que també tindrà una inversió d’un milió d’euros.

Andorra
Canillo
embelliment
obres
construcció
POUP
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic