Diari digital d'Andorra Bondia
El Comú de Canillo per primer cop s’ha celebrat de manera telemàtica.
El Comú de Canillo per primer cop s’ha celebrat de manera telemàtica.

Canillo aprova un pressupost “de crisi” pels efectes de la Covid-19


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: M.P.

La crisi sanitària que viu el país ha obligat el Comú de Canillo a replantejar el pressupost que havia previst per a aquest 2020. S’ha reduït quasi un 5% respecte al que es pretenia inicialment, però tot i així, els consellers de l’oposició hi van votar en contra assegurant que “no respon a la realitat ni a les necessitats que vindran”. “És un pressupost de crisi”, va afirmar el cònsol major, Francesc Camp, un cop acabada una sessió de consell que per primera vegada es va fer de manera virtual. Caamp va recordar que ja s’havia previst un pressupost a la baixa, passant dels 17,52 milions del 2019 a 15,57 aquest any, però la crisi de la Covid-19 els ha capgirat la situació. Així, finalment s’ha donat llum verd a un pressupost de 14,84 milions d’euros, quasi un 5% inferior al previst.

La corporació ha previst una reducció del 12,2% en impostos, taxes i preus públics, passant de 5,6 milions a 4,9. De fet, la corporació ha donat per perdut tot un trimestre.

Com a novetat, s’ha previst la creació d’un nou fons de reserva per la Covid-19, dotat amb 1.054.714 euros, i que ha de servir per fer front a les necessitats econòmiques i financeres derivades de la situació d’emergència sanitària. Bona part d’aquests diners es destinarien a l’aportació que els comuns es van comprometre a fer al Govern, si bé Camp va indicar que encara no s’ha concretat la quantitat. Amb tot, des de la majoria es va recordar que la corporació ja disposa d’un fons de reserva que suma més de 2 milions i que per tant, si fos necessari també es podrien utilitzar aquests diners.

Pel que fa a les despeses, les de personal s’han reduït un 2,2%, “sense tocar salaris”, va remarcar el cònsol, el consum de béns corrents i serveis s’ha rebaixat un 5,1%, però on especialment s’ha notat la retallada ha estat en les inversions reals, que s’han reduït un 22%, passant de 6,87 milions a 5,36. S’ha retallat prescindint d’adquirir nous vehicles, d’algunes millores en carreteres o en reformes a algunes oficines de turisme. En canvi, s’han mantingut obres com les de l’aparcament de Ransol, els ponts tibetans o la reforma de l’edifici del Telecabina. Segons Camp, s’ha intentat buscar “un equilibri”, fent “un esforç important per reduir les inversions”, però alhora, “de seguida que acabi la crisi, poder posar fil a l’agulla i tirar endavant projectes importants on podran accedir les empreses de la parròquia i així reactivar l’economia”.

Des de la minoria d’Objectiu Comú, la consellera Dolors Cabot va ser molt crítica amb els números presentats. De fet, hi van votar en contra argumentant que “no reflecteixen la realitat ni les necessitats que vindran”. Des del seu punt de vista s’haurien d’haver posposat algunes inversions per un criteri de prudència i “posar per davant les persones”. 
D’altra banda, ahir es va aprovar un pagament avançat de factures corresponents a l’abril per valor de 931.000 euros. Així mateix el calendari tributari s’ha retardat dos mesos i s’han congelat  els tributs, les taxes i els preus públics.

Canillo
pressupost
de crisi
efectes
Covid-19
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic