Diari digital d'Andorra Bondia
El Comú farà una gran inversió al Palau de Gel per introduir-hi millores d’eficiència energètica.
El Comú farà una gran inversió al Palau de Gel per introduir-hi millores d’eficiència energètica.

Canillo confia reduir les pèrdues del Palau de Gel en 3 o 4 anys


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

El pla d’inversions que ha dissenyat el Comú de Canillo per introduir millores energètiques al Palau de Gel, l’ampliació de l’oferta d’activitats complementàries per generar més ingressos i l’entrada d’Ensisa com a gestor de la instal·lació, són les tres potes en què sustena la majoria comunal el seu pla per aportar “una millora substancial” al Palau de Gel i que ha de permetre, en un termini de 3 o 4 anys, començar a reduir les pèrdues que cada any acumula l’equipament. Uns dèficits que abans de la pandèmia se situaven entre els 400.000 i els 500.000 euros i que el 2020, amb la crisi sanitària, es va disparar fins als 680.000 euros. 

“El pla d’inversions és un pla de xoc que ha de permetre que els pròxims 25 anys el Palau de Gel funcioni de la millor manera possible, amb menys despesa energètica, que ens afecta molt als costos, i a la vegada amb més ingressos fruit de les activitats complementàries”, explica el cònsol major, Francesc Camp, que referma que “si ho fem bé, els resultats no seran immediats perquè el pla d’inversions s’acabarà en dos anys, però sí que en un termini de 3 o 4 anys es pot començar a veure una reducció d’aquestes pèrdues”. De fet, afegeix, “l’objectiu que ens hem de marcar amb la inversió que hi farem és aconseguir reduir la pèrdua a la meitat o més i situar-nos en uns dèficits que no passin dels 100.000 o 200.000 euros.”

Per al 2021, el Comú destinarà gairebé 2 milions d’euros al Palau, un milió en inversions, 700.000 euros de les pèrdues del 2020 i 240.000 euros per al lloguer. I durant els pròxims dos anys, “entre 1,5 milions i 2 milions els hi haurem de dedicar”, va apuntar, i va recordar que ja hi ha compromesos un milió per a cada any per a les millores energètiques derivades de l’auditoria que es va fer a la instal·lació.  L’objectiu és poder dotar-lo d’una maquinària més moderna que permeti escalfar l’aigua i produir gel amb sistemes més eficients, així com aconseguir que l’estructura sigui més hermètica per no perdre fred a la pista a l’estiu, ni calor de la piscina a l’hivern. Igualment, s’està valorant posar plaques fotovoltaiques al sostre. “Si ho fem bé, es traduirà en un estalvi d’entre 200.000 i 300.000 euros en despesa energètica anual i ja és considerable”, destaca.

La segona pota on intervenir és els ingressos, intentar incrementar-los oferint noves activitats complementàries. “Hi estem treballant”, afirma, deixant clar que les propostes no han de comportar una gran inversió, “perquè són activitats que han de ser rendibles per si soles”. “No és fàcil de fer”, admet, perquè l’oferta turística del país és molt àmplia, però de cara a l’any que ve haurien d’estar definides.

Per últim, cal intervenir també en la gestió. “Tots aquests canvis no es poden fer sense una gestió òptima” i és aquí on s’està intentant tancar l’entrada d’Ensisa perquè sigui qui es faci càrrec de la gestió del Palau de Gel. “Ensisa té coneixements no només en gestió de camps de neu, sinó també en gestió d’espais d’oci”, apunta, per la qual cosa es considera que “no seria massa complicat per a ells afegir-hi el Palau i li poden aportar molt”. La idea és que abans d’acabar l’any l’entrada d’Ensisa es pugui concretar. De moment, “estem mirant els comptes, com optimitzar la gestió financera”, perquè Camp, com a president d’Ensisa a més de cònsol major, vol tenir clar la direcció que s’agafarà i “a grans números quant podrem reduir en pèrdues, com s’haurà de fer i he demanat que no només se’m digui quin cost tindria aquesta gestió, sinó com ho haurem de fer, que presentin un pla de negoci”.

Si el pla funciona, les pèrdues s’han de reduir i per tant, també l’aportació del Comú. “Quan vam tancar els comptes del 2020 vam dir que els darrers 5 anys el Comú ha aportat uns 3 milions només per assumir les pèrdues, sense comptar-hi cap inversió”. Així, si la feina es fa ben feta,  “hem d’aconseguir que l’aportació sigui molt inferior, que no passi d’aquests 100.000 o 200.000 euros a l’any. I si pot ser menys, millor”.

Resultats del 2021, millors del previst al pressupost

El Comú va preveure tancar el 2021 amb unes pèrdues d’uns 600.000 euros al Palau de Gel, una quantitat que podria ser inferior si les coses no es torcen en els dos mesos que queden per acabar l’any. I és que des del mes de juliol el comportament dels ingressos “està sent molt positiu”. “Al pressupost vam preveure que durant els primers sis mesos de l’any perdríem un 50% d’ingressos i hem quedat una mica per sota, entre un 44 o 45%. Per tant, ja estàvem millor que el pressupostat”, detalla Camp. A més, des del juliol fins a final d’any s’havia calculat una reducció del 10% dels ingressos cada mes, “i el que estem fent és més que el registrat el 2019”. Així, al setembre es va ingressar un 25% més que ara fa dos anys, i l’octubre s’ha tancat amb un 32% més d’ingressos que el 2019. “Realment anem millor. Vull esperar que la pèrdua que vam preveure potser serà inferior”, augura el cònsol.

Amb tot, deixa clar que aquesta situació és totalment “conjuntural”, derivada de la crisi sanitària i del comportament que ha tigut el turisme aquest estiu, ja que no és només el Palau de Gel qui ha augmentat facturació, sinó que també ho han fet altres equipaments turístics. Però considera que de cara al futur cal “aprendre dels errors del passat i no repetir-los” per poder assolir millors resultats.

El cònsol considera que “serà complicat” repetir un agost com el d’aquest any, ja que es van sumar diferents factors que van afavorir el Principat: “agafar l’avió era complicat, a Catalunya hi havia molt risc d’incendi i es va tancar l’accés a molts llocs, en canvi aquí es podia accedir a qualsol lloc de muntanya”. A més, “hi ha un factor que perdurarà, que és que la gent cada vegada busca espais naturals amb menys concentració. I aquí tenim un paper important a jugar des d’Andorra”.

Canillo
confia
reduir
pèrdues
Palau de Gel
3
4
anys

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte