Feia un temps que els mitjans no parlàvem de la xacra de les ocupacions a la Seu? Fem un mea culpa, perquè el problema, lluny d’haver desaparegut amb la desocupació de plaça Europa, s’ha estès com taca d’oli a la ciutat. Amb el carrer Canonges com a centre neuràlgic, denuncien des de Compromís, on tenen comptabilitzats fins a cinc edificis amb okupes. Però probablement n’hi hagi més, matisa Joan Barrera, que explica que dilluns passat es va produir l’ocupació més recent, al cèntric carrer que, a banda, es troba en un estat deplorable. Les imatges parlen per si soles.
“Els veïns estan atemorits i molt emprenyats”, apunta, per explicar a continuació que s’han reunit amb l’equip de govern municipal i la síndica de greuges, Anna Martí Pellicer. “És un problema social”, insisteix el regidor de Compromís. Però no social en referència a famílies necessitades que ocupen perquè necessiten un sostre, puntualitza. Són okupes d’una altra espècie ben diferent.
Al número 2 del carrer Sant Just (cantonada amb Canonges) van accedir per la força dilluns passat. Ca l’Armenter. Un casalot antic, peculiar. El propietari va morir i els okupes s’han ensenyorejat d’aquesta i una altra casa que tenia al carrer de l’Escorxador. Els mossos hi van fer acte de presència, però només van testimoniar que els nous habitants portaven ja més de 48 hores, relata Barrera. Peusa talla el corrent elèctric i immediatament a continuació es reenganxen. I això en aquests punts, igual que en el número 32 de Sant Egidi, a la plaça Sant Roc i a l’edifici del carrer Sant Joan Baptista, situat davant del col·legi La Salle, on ja van començar a entrar el juny de l’any passat. En un any s’han fet amos de l’edifici sencer. S’explica que quan l’últim inquilí legal encara sortia amb les maletes, ells ja entraven per la porta.
La situació és “gravíssima”, denuncia Barrera. Però el grau màxim afecta el carrer Canonges. “En comptes de ser un punt d’atracció turística per a la ciutat, és un punt de repulsió”. Amb uns veïns que “tenen por”.
Compromís fa pública una nota de premsa on destacava que “la deficient neteja; la degradació dels porxos; l’eliminació d’esdeveniments al carrer Canonges, com ara la Fira Medieval i d’altres; i el retard en la tornada del mercat setmanal també al carrer Canonges són exemples de la situació actual permesa per l’equip de govern”. Insisteixen que “no es pot aspirarque designin la catedral de la Seu Patrimoni de la Humanitat tenint un centre històric brut i abandonat”. Cal reaccionar ja i prendre les mesures pertinents per pal·liar la situació actual. Per això, adverteixen, “ara més que mai, seria necessari impulsar un pla integral de recuperació de la zona que inclogui neteja, rehabilitacions i reactivació econòmica i cultural com a eixos bàsics”. I reclamen “a l’equip de govern d’ERC i Junts que actuïn immediatament i no es deixi perdre aquesta zona que representa l’orgullosa història mil·lenària de la Seu d’Urgell”.