Diari digital d'Andorra Bondia
 El nou local del rober es va inaugurar el 6 de setembre passat amb unes instal·lacions més àmplies que permeten exposar millor la roba.
El nou local del rober es va inaugurar el 6 de setembre passat amb unes instal·lacions més àmplies que permeten exposar millor la roba.

Càritas proposa que Andorra sigui líder en la gestió del residu tèxtil


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Càritas Andorrana ha proposat a la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que el país sigui capdavanter en la gestió del residu tèxtil. Així ho va manifestar el responsable de Comunicació de l’entitat, Agustí Garcia, que considera que aquesta gestió “és una qüestió complexa”, però que el país podria assumir. De fet, segons va explicar Garcia i la vicepresidenta de l’entitat, Canòlich Baró, estan a punt de tancar un acord amb Medi Ambient perquè des de Càritas “ens encarreguem de recollir la roba de totes les parròquies”. En l’actualitat, algunes tenen contenidors de recollida, però d’altres no. Per això, se’n posaran a totes les parròquies, va afirmar Garcia. De tota manera, va dir que “no és una activitat rendible perquè es fa per donar servei a la gent necessitada”.

Donar o vendre roba a preus molt assequibles i reciclar el tèxtil per preservar el medi ambient són precisament dos dels objectius del Rober de Càritas, que des de fa prop de sis mesos va canviar de lloc a la nau número 6 del Camí de la Borda Nova d’Andorra la Vella per poder donar un millor servei als usuaris. En aquest sentit, es va expressar Baró, que va afegir que el trasllat ha suposat també una millora per als sis empleats i els voluntaris que se n’encarreguen, ja que abans treballaven en uns sòtans i hi havia molt poc espai i aquí tenen llum natural i el local és ampli.
Quant a l’usuari, “no hem trobat massa canvis”, va dir Baró. De moment no en tenen massa més “perquè la gent encara no sap prou on som”. D’aquí que Càritas ho vulgui donar a conèixer més. Amb relació a això, va apuntar que amb el canvi han guanyat en comoditat perquè tant qui dona com qui ve a buscar roba poden arribar amb cotxe fins a la mateixa porta. Els usuaris, va recordar, són fonamentalment de dos tipus: qui ve a través de la treballadora social, que és qui valora les seves necessitats, “ens l’envia i se li dona la roba gratuïtament”. I l’altra és la persona que ve a comprar la roba en bon estat i que no vol o no pot pagar el preu de venda a la botiga.

Pel que fa a la procedència dels usuaris, “tenim de tot”, va assenyalar la vicepresidenta de Càritas. D’una banda, els temporers, que venen i compren la roba d’abric; i de l’altra, gent d’Andorra necessitada. “També sabem de gent a qui els fa falta i no es fan presents”, va comentar. En alguns casos, se n’assabenten a través d’un veí o d’un company de feina i “com podem hi arribem, però si ho sabéssim els podríem ajudar tant amb la roba com amb el banc d’aliments”. Baró va comentar que “els temporers no han fallat a la cita i saben on és el nou local perquè s’ho van dient els uns als altres i venen tots”.

Pel que fa al volum de roba recollida, “no és que l’hàgim augmentat molt i estem també mirant a veure si en recollim més, però sí que la tenim molt més ben exposada”. Baró va recordar que hi ha uns contenidors, que abans tenien a la vora de l’església del Fener que ara han traslladat a tocar del pàrquing perquè estan fent obres a la plaça. Això ha fet que hagi disminuït una mica la quantitat de roba recollida “perquè el lloc no va tan bé a la gent”. A més, l’entitat també va a recollir el tèxtil a domicili si hi ha una quantitat suficient i tenen donacions d’estocs i restes de sèrie de botigues. Amb relació a això, Garcia va explicar que Càritas té un acord amb Inditex i Via Moda.

Càritas fa una crida que la gent que tingui roba, sobretot d’abric en bon estat, “que ens la porti”. De senyora és la que menys estoc tenen i també es necessita calçat, va remarcar Baró. La que no es pot donar ni vendre s’exporta a Espanya i va a parar a empreses que es dediquen a comprar roba de segona mà.

El 2018 es van recollir 46.000 quilos de material tèxtil i es van beneficiar del rober 125 famílies. A més, 4.000 usuaris van visitar les botigues de Càritas.

Càritas
proposa
Andorra
líder
gestió
residu
tèxtil

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte