Càritas va recollir l’any passat 63,5 tones de roba usada, una mica menys que el 2023, quan en van ser 72. D’aquestes, un 20% es va reutilitzar en la botiga de roba de segona mà de l’entitat, un 1% va anar als residus i un 19% es va enviar als damnificats de la dana de València. Pel que fa al 60% restant, es va reutilitzar en institucions com ara Nou Grapats, de la diòcesi d’Urgell, i en d’altres entitats socials i també en la indústria per fer fibres o mantes de pintor. Ho ha explicat aquesta tarda la directora de Càritas Andorrana, Anna Villas, en el marc de la inauguració de les noves instal·lacions de la botiga De mà en mà que l’entitat té al carrer Alzinaret de la capital. Una botiga que ha multiplicat el seu espai per quatre. “Ara gaudim de 130 metres quadrats i sí que teníem molta gent que venia però no podien estar amb la comoditat d’ara”, ha subratllat la presidenta de Càritas.

Villas ha aprofitat l’ocasió per recordar que la raó de ser d’aquest servei de Càritas és doble. D’una banda, ajudar les persones que no es poden permetre comprar roba nova o més cara; i de l’altra, satisfer una demanda que va creixent dia a dia, la de reutilitzar roba que pot tenir un segon o fins i tot un tercer ús. De fet, ha valorat que cada vegada hi ha més consciència mediambiental d’aportar ni que sigui un gra d’arena per tenir més cura del planeta. En aquest sentit, ha emfasitzat que la roba és molt contaminant “i per tant, si la podem reutilitzar, perfecte”.

Per la seva banda, el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha posar de manifest durant la benedicció de l’espai la important tasca social i de conscienciació sobre la cura del medi ambient i l’economia circular que es fa des d’iniciatives com aquesta.