Diari digital d'Andorra Bondia
La brama del cérvol és un espectacle únic que captiva experts i profans.
La brama del cérvol és un espectacle únic que captiva experts i profans.

Centenars de visitants gaudeixen cada any de la brama del cérvol


Escrit per: 
Redacció/Foto: Patronat Turisme de Lleida

Un any més, centenars de visitants es desplaçaran a les comarques de Lleida per gaudir de la brama del cérvol, un espectacle únic que captiva experts i profans. Entre mitjan setembre i mitjan octubre, coincidint amb el període de zel, els mascles lluiten entre ells i emeten un singular so gutural ronc per marcar territori i poder aparellar-se amb les femelles.
D’aquesta experiència d’ecoturisme se’n pot gaudir a diversos indrets muntanyencs de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, –el Pallars Sobirà i la Val d’Aran, però és al Pallars Jussà, i més concretament a la Reserva Nacional de Caça de Boumort –amb quasi 700 cérvols censats– on el fenomen assoleix la màxima expressió.
A Boumort, mitja dotzena d’empreses, autoritzades per efectuar activitats guiades a la reserva nacional de caça, ofereixen entre el 14 de setembre i el 13 d’octubre excursions per viure amb intensitat aquesta experiència, en un entorn natural privilegiat. Tot i que la visita es pot fer per lliure, contemplar i escoltar la brama del cérvol no sempre és fàcil, per la qual cosa es recomana l’opció de la visita comentada. No obstant això, per a aquells qui la facin sense guia, s’han habilitat 4 rutes recomanades amb plànols informatius dels punts d’interès (és imprescindible desplaçar-se amb vehicle 4x4).  
La Reserva Nacional de Caça de Boumort fou creada el 1991 amb la finalitat de protegir, fomentar i aprofitar les espècies animals que hi habiten en estat salvatge i de preservar els ecosistemes als quals pertanyen. Amb una extensió de més de 13.000 ha, la reserva està situada al Prepirineu occidental català, entre les valls de la Noguera Pallaresa i del Segre. A més del cérvol, hi destaca també la presència de l’isard, el cabirol, el porc senglar, el gall fer, el picot negre, el mussol pirinenc, la becada, el trencalòs (és la zona de Catalunya amb més presència d’aquesta espècie), l’aufrany, l’àliga daurada, el falcó pelegrí o el duc. Entre els carnívors hi destaca la presència de la guineu, el teixó i la fagina.
La Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars i el Parc Natural de l’Alt Pirineu posen en marxa en aquesta zona 3 punts d’observació equipats amb material òptic i personal tècnic que assessora de forma gratuïta els visitants que s’acostin a escoltar i observar la brama del cérvol. També es pot gaudir del fenomen amb l’acompanyament dels guies acreditats del Parc Natural de l’Alt Pirineu que fan el recorregut de forma exclusiva i amb grups reduïts.
D’altra banda, al Parc Natural de l’Alt Pirineu, al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i a la Val d’Aran, diverses empreses privades organitzen excursions per gaudir de l’observació dels grans ungulats salvatges mascles en zel amb guies-interpretadors acreditats dels tres territoris. Quant al Parc Natural del Cadí-Moixeró, ha programat per al 28 de setembre una sortida naturalista guiada per conèixer i observar cérvols.

brama
cèrvol
visitants
gaudeixen
cada any
centenars

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte