La Fundació Miranda, que treballa amb cavalls recuperats, s’ha vist obligada a deixar la finca que tenia arrendada des de fa un any a Coll de Nargó (Alt Urgell) per falta de recursos econòmics. La situació sanitària actual ha impedit a l’entitat organitzar les diverses activitats que serveixen per obtenir finançament, amb la qual cosa han decidit traslladar els 45 animals que hi havia en aquest emplaçament fins al Pla de l’Orri (Berguedà) i al Parc del Garraf. De fet, fins aquest segon lloc s’està fent una transhumància a peu amb els darrers deu exemplars que hi quedaven. L’organització espera poder tornar a la localitat alturgellenca, per la bona acollida i perquè consideren que es una bona porta d’entrada al projecte que tenen a Boumort.

La transhumància amb els deu cavalls va sortir dijous 10 de desembre de Coll de Nargó i està previst que dijous dia 17 a la nit arribi a Olivella, al Parc del Garraf. Hi participen quatre voluntàries de la fundació, que caminen una mitjana de vuit hores al dia.
La presidenta de la Fundació Miranda, Rosa Galindo, explica que la transhumància ha estat organitzada amb quinze dies, mentre en condicions normals la logística es pot allargar durant mesos. Es tracta d’una nova ruta d’uns 200 quilòmetres que la fundació està “creant i recuperant”, i que en les dues últimes etapes recorrerà part del Camí Ramader de Marina, que la fundació va ajudar a recuperar “després de 70 anys de silenci”. La transhumància està sent “molt dura” a causa de la llargada de les etapes, hi afegeix. Tot i això, assegura que val la pena per la bona acollida que estan tenint als pobles per on passen i perquè també és una manera de donar a conèixer el seu projecte arreu del territori.