No s’inverteix prou en ciberseguretat, creu el secretari d’Estat de de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell, i això és “com deixar la porta de casa oberta”, ha explicat en la inauguració de les 9es Jornades Inntec, que enguany posen el focus justament en la ciberseguretat. Aquesta és una “prioritat” del Govern, i també de l’Agència Nacional de Ciberseguretat (ANC-AD), ha assegurat Rossell, tot apuntant que la innovació tecnològica obre múltiples oportunitats, però també suposa un risc, i les tendències fan que “cada cop siguem més vulnerables, els atacs són més sofisticats”, i per tant “el repte és constant”.

Així ho ha expressat després de recordar que tant la Llei de Ciberseguretat com l’ANC-AD són recents, es van crear el 2022, i que d’ocupar la posició 117 de 193 en el rànquing de països en quant a ciberseguretat, el 2023 ja es va arribar a una posició entre la 60 i 70, gràcies als esforços de tots. Creu que malgrat tot hi continua havent una “manca d’hàbit i de cultura” de ciberseguretat i per això anima a beneficiar-se del programa de digitalització d’empreses, que enguany inclou una línia d’ajuts per a millores de ciberseguretat.

Rossell no s’ha quedat sol en aquest anàlisi. El vicepresident d’Actinn, el clúster de la tecnologia i la innovació del país, Jordi Blanes, també ha recordat els perills del terreny digital i les “conseqüències greus” que tenen tant per a les empreses com per als ciutadans. Així, ha assenyalat que les jornades volen contribuir a la conscienciació de la població al voltant d’aquesta problemàtica, i així prevenir els atacs i “garantir un entorn segur i fiable”.

La primera de les conferències no ha fet més que confirmar-ho. Xavi Carabantes, sènior pentester d’Alpin Security (dit d’altra manera, hacker dels bons, dels que ataquen per poder millorar la seguretat i no per fer mal), ha mostrat la multitud d’eines i recursos que tenen els delinqüents per arribar, atacar i endur-se les dades que vulguin de les organitzacions que hagin escollit com als seus blancs. Carabantes ha destacat la intel·ligència i l’organització que tenen els ciberdelinqüents, com planegen l’atac i les eines que tenen a disposició per accedir al maquinari i aconseguir el seu objectiu. Per això, ha insistit en que cal conscienciació. “Afegir capes de protecció”, no quedar-se només amb un antivirus, que davant de molts atacs no reaccionarà, i sobretot evitar exposar-se, són alguns dels consells que ha compartit amb els assistents.

Justament, les Jornades Actinn, que s’han convertit en un “referent indispensable” segons el conseller de Transformació Digital, Sostenibilitat i d’Habitatge del Comú d’Andorra la Vella, Marc Torrent, un “espai on el coneixement es comparteix”. Al seu parer, calen més espais com aquest per “avançar com a país”, que ajuden a repensar i revisar els diferents camins i la construcció d’un futur en un entorn digital “útil i segur”.