Ben pensat, un món habitat per cracs, individus extraordinaris tots ells, seria farragós. Així que formar joves amb unes perspectives dignes de futur, ciutadans decents, d’aquells que no miren de lucrar-se en plena pandèmia a costa del patiment i la por alienes, puntualitza el professor Marc Llovera, a l’Institut La Valira (i segurament a tots els centres educatius) donen els esforços per recompensats. Ara bé, si pel camí els van apareixent elements com ara Markus Urban, que a la Mobile Week que començarà demà a la Seu presentarà el programa d’escacs amb què va competir contra un campió estatal com ara Josep Oms, o com Edgar Balagué, que la passada edició també va desfilar per aquell fòrum tecnològic i enguany cursa biomedicina, doncs ja poden repicar les campanes. 
L’Institut La Valira és un centre jove. Es va posar en marxa el curs 2015-2016. Ara encara la Lomloe –“així, escrit tot junt, Llei orgànica de modificació de la llei orgànica d’educació: com li posaran a la següent?”– amb un punt de reconfort, confessa Llovera, aquest enginyer tècnic i músic tot terreny en funcions de profe de tecnologia. Per què? “Ens referma en allò que ja veníem fent: que els alumnes treballin sobre situacions reals, que descobreixin els lligams entre allò que aprenen i la realitat”. Vaja, que no hagin de passar-se un curs preguntant-se per què serveix allò tan abstrús que és la trigonometria. “Ara, no podem fer caramels buits, així que finalment cal transmetre’ls què és l’esforç” i de memoritzar uns quants coneixements fonamentals no els deslliura ningú, puntualitza. És a dir, “han d’aprendre a aprendre, a actualitzar-se, perquè les feines que fem avui dia no existiran en deu anys, però han de saber-se la taula del cinc”. 
I com s’ho munten, al centre, per fer-los entrar aquest tres en un de coneixements, habilitats i valors? Els alumnes –240 aquest curs, amb el primer i segon d’ESO desdoblats en tres grups de vint alumnes “per atendre millor la diversitat a l’aula, tant de l’alumne difícil com al molt motivat”– participen en diferents projectes interdisciplinaris al llarg del curs. Una de les línies que subratlla la nova llei educativa. “Per exemple, enguany han treballat en una app per geolocalitzar desfibril·ladors a la ciutat i després han après com funcionen: no us sembla que és interessant formar ciutadans així?”, pregunta Llovera. 
Una altra de les propostes en què el jovent del centre s’embarca amb por i fruïció alhora són les vuit hores de ràdio en directe: davant un bon miler d’oients per programa. “Avui i en el futur és vital saber treballar en equip: tots sabem el nom del motor de vapor, però oi que ningú no coneix el de l’inventor del motor elèctric?”. Precisament perquè no és obra d’una sola persona, com aquest espai radiofònic –i caram amb l’estudi que s’han muntat!– que han d’aixecar entre tots des de zero. Vaja, com el dia a dia de qualsevol mitjà de comunicació. “Aprenen que fora del món acadèmic, quan una cosa comença a les dotze, comença a les dotze, perquè hi ha una audiència esperant”. Amb una última emissió de luxe: des dels estudis de Ràdio Seu. “El millor és veure’ls en aquells cinc minuts previs, tots els nervis i sabent que passi el que passi han de fer el programa”, es congratula Llovera. Passat el tràngol, els arribarà el moment de crear un curt. 
El territori, conèixer el lloc on viuen, és la finalitat d’altres dels projectes que els proposen, Mirades del Valira o Tresor blanc de l’Alt Urgell, que evidentment es refereix al sector lacti. “Totes les propostes tenen un fil conductor”, destaca Llovera. I en totes el professorat és susceptible de quedar gratament sorprès: cada any han de crear un videojoc sobre la Seu, “que pot ser una cosa senzilla, de quinze preguntes i au! però ens van deixar bocabadats, amb tota l’ambientació medieval, els cavallers als quals van posar la seva cara...”
Ara bé, insisteix Llovera, per molt que se’ls posi a participar en una excavació arqueològica al pati o a construir un ala d’avió, “això no són unes colònies”, els projectes són una eina. “Permet aprofundir en la personalització de la seva educació, a partir dels seus interessos i capacitats”, conclou Sandra Moragues, coordinadora pedagògica del centre. Una fórmula que es reforçarà amb la nova llei educativa. “Nosaltres ja estem encaminats”.