Diari digital d'Andorra Bondia
La Maria viu a Andorra amb la seva filla de set anys.
La Maria viu a Andorra amb la seva filla de set anys.

Com sobreviure al coronavirus si ets mare soltera i has de treballar


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Freepik

“Estic entrant en la desesperació”. Parla des de la indignació i el desconcert... perquè no hi ha alternativa. Es diu Maria (nom fictici), treballa per una empresa de neteja i és mare soltera. Divendres passat al matí, va deixar la filla a l’escola i se’n va anar a treballar. “Només vaig poder fer quatre hores perquè a la una em van trucar dient que només hi havia dos nens al col·legi i que havia de passar a recollir la nena.” Un fet que no va agradar gens a l’empresa perquè no va treballar tota la jornada.

El tancament dels centres educatius arran de la pandèmia de Covid-19 va deixar en una situació difícil la Maria. I dilluns va comunicar que no podia anar a treballar perquè és mare soltera i no té ningú a Andorra que pugui cuidar la seva filla de set anys. “Tu mateixa, em va dir l’empresa”, recorda. “Em van explicar que em podia descomptar els dies que faltés al treball però em van deixar clar que no hi havia treball garantit per a mi quan tot això s’acabi”, lamenta. La Maria remarca que entén la posició del patró, però creu que ell també hauria de ser sensible a la seva situació. “Què faré? No tinc família, no tinc amics a Andorra, i a més, l’escola està tancada i no tinc on deixar la nena”, exposa. Però l’empresa considera que sí que té solucions. Li mostren una captura de Facebook en què una persona s’ofereix per cuidar canalla. Moltes preguntes esclaten al cap de la Maria: “Com deixaré la nena amb una persona que no conec? Com sé que pren les mesures higièniques necessàries? Com la pagaré?” Els ingressos són petits, treballant al sector de la neteja. 1.100 euros per vuit hores. Les despeses, importants. Només de lloguer ja se li’n van 650 euros.
Sense opció a fer ara les vacances perquè treballa a l’empresa des del mes de novembre (segons li va comunicar el patró), la Maria va trucar al 188, però el Govern no té res previst per al seu cas. Es va adreçar a Inspecció de Treball, i allà li van exposar que havia d’anar a treballar i que si no tenia cap lloc on deixar la filla havia d’arribar a un acord amb l’empresa. Fins aquí. 
Si segueix a la feina no té ningú que li pugui cuidar la nena. Si no treballa, a final de mes “els meus deutes estan assegurats”, deplora. I és que si l’empresa només li satisfà el sou fins divendres, “no arribo ni per pagar el lloguer”.  
Les amenaces de quedar-se sense feina un cop la situació es normalitzi han fet que la Maria hagi decidit recórrer a una cuidadora per a la seva filla. “Encara no sé quant em cobrarà aquesta noia, però he decidit anar a treballar perquè corro el risc de perdre el meu treball”, assenyala sabent que només existeix aquesta opció. 
Però un problema sempre ve acompanyat d’altres, sobretot en feines feminitzades i precàries com les del sector de la neteja. La crisi del coronavirus ha fet que l’activitat d’aquestes empreses hagi caigut. És per això que el patró els ha informat que si no tenen treball no se’ls pagarà el sou sencer, encara que tenen un contracte amb aquesta empresa. “Ens han dit que si fem menys hores rebrem menys diners”, apunta, mentre es qüestiona si aquesta és una mesura justa i legal. “Jo no tinc la culpa que els clients no vulguin serveis de neteja”, exposa. Els pròxims dies ho sabran. El que és clar és que en aquesta crisi no tothom hi perdrà les mateixes plomes.

 

 

 

 

dones
treballadores
neteja
mare soltera
coronavirus
Covid-19
treball
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic